De beste gitaar apps voor Android & Apple iOS

Er zijn honderden gratis en betaalde gitaar apps voor je smartphone of tablet te vinden. Door de grote wildgroei aan apps is het, met name voor beginnende gitaristen, soms lastig om te beoordelen welke goed zijn. In dit blog lees je alles over de allerbeste apps voor je Android of Apple (iOS) telefoon of tablet die je zeker gaan helpen!

BOSS Tuner

BOSS is al jaren een vertrouwd gezicht in de muziekwereld. De uit Japan afkomstige fabrikant van gitaareffecten is al sinds begin jaren 70 actief en valt onder moederbedrijf Roland (bekend van de synths en drumcomputers). Bovenal staat dit bedrijf voor kwaliteit. De gitaarpedalen bijvoorbeeld, zijn onverwoestbaar en zie je daarom terug op bijna ieder pedalboard van de gitaristen over de hele wereld. Met deze tuner op je scherm lijkt het net of je de Boss TU-3 Chromatic Tuner (waarschijnlijk de meest verkochte pedaltuner ter wereld) voor je hebt liggen.

De BOSS Chromatic Tuner is gratis verkrijgbaar.

Download de BOSS Tuner voor Android
Download de BOSS Tuner hier iOS (Apple)

Ultimate Guitar tabs

Ultimate Guitar is met meer dan 12 miljoen geregistreerde gebruikers (mei 2019) de grootste online gitaar community, waar je naast interviews, reviews van gitaarbenodigdheden en apparatuur en muziek, ook duizenden gitaar tabs en akkoordenschema’s kunt vinden.

Naast de handige Ultimate Guitar website is er ook een app verkrijgbaar voor Android en iOS. (Let op: met in-app aankopen!)

mobiele applicaties voor gitaristen

Guitar Pro

Als je Guitar Pro bestanden (.GP5 bijvoorbeeld) wil afspelen, dan heb je Guitar Pro nodig. In Guitar Pro bestanden kunnen complete nummers worden uitgewerkt (veelal door andere gitaristen in hun vrij tijd gedaan, maar soms ook door de artiesten zelf!). Je ziet de noten en TABS onder elkaar staan en kunt het bestand afspelen als een track. Je ziet dan precies wat je moet spelen.

Het handige van dit programma is dat er ook een aantal zeer nuttige functies in zitten, zoals een speedtrainer en een looper. Schrijf je zelf muziek, dan kun je eenvoudig jouw eigen gitaarriffs hier zetten zodat je nooit meer vergeet hoe je dat gave eigen idee ook alweer moest spelen. Daarnaast kun je er ook drums en bass bij programmeren zodat het al gauw als een echt nummer gaat klinken. Guitar Pro is midi based, wat wil zeggen dat de bestanden ook te exporteren zijn naar je DAW (Workstation). Dat het midi is, dat hoor je natuurlijk ook terug in de geluidskwaliteit. Het klinkt niet als een echt ingespeelde track uit een studio, maar is wel een prima programma om gitaartracks, riffs of solo’s mee te oefenen.

Guitar Pro is ook als desktop versie voor PC en Mac verkrijgbaar voor de liefhebber. Wil je er geen € 69,95 (prijs mei 2019) voor uitgeven, dan is TUX Guitar een prima gratis alternatief.

Je kunt Guitar Pro hier kopen

Amplitube

Amplitube een app uit de categorie “Amplifier modeling”. Hiermee kun je bijvoorbeeld je PC, maar ook je Smartphone of Tablet omtoveren in een gitaarversterker. 1 gitaarversterker? Nee, tientallen! Die je bovendien altijd op zak hebt! Je sluit je koptelefoon aan en je kunt ongestoord oefenen (en zonder je medebewoners te vervelen als je eindeloos aan het oefenen bent).

Ben je zelf bezig met opnames maken in je eigen “home studio”? Dan is de Desktop versie (Amplitube voor PC en Mac verkrijgbaar) een absolute must! Met deze VST heb je beschikking over gitaarsounds voor de meest uiteenlopende genres om je opnames nog vetter te laten klinken.

Je kunt Amplitube voor iOS voor € 10,99 en voor Android gratis (met in-app aankopen) downloaden in de Apple AppStore of Google Playstore (Android)

Apple Music / Spotify

Niet echt een gitaar-app maar natuurlijk wel hetgeen waar het allemaal om draait: muziek ! Of je nu Apple Music, Spotify of een andere app zoals YouTube gebruikt: hier vind je nagenoeg alle songs die je je maar kunt voorstellen. Want als je een nieuw nummer, een gave nieuwe riff of die heerlijke gitaarsolo wilt gaan instuderen, dan kun je direct meespelen met jouw favoriete track.

Beide apps zitten vaak al standaard op je toestel en kunnen gratis uitgeprobeerd worden. Beide kennen een betaalde versie waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van alle muziek op al je devices.

Welke van deze 5 bovenstaande Apps is jouw favoriet en waarom? Laat het weten in de comments!

One comment
  1. Voor GuitarPro is Tuxguitar een zeer goed (gratis) alternatief dat ook de bestanden uit GuitarPro kan importeren of ze zelf aanmaken.
    Tuxguitar draait op Windows, Mac en Linux.

    Beantwoorden
    1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button