Maak je eigen gitaar oefenschema

gitaar oefen planning makenHeb je nog niet helemaal helder wat je precies wilt leren op gitaar? Pak je regelmatig de gitaar, maar heb je geen idee of je de juiste dingen aan het oefenen bent? Oefenen is het sleutelwoord om beter te worden op gitaar. Maar je hebt wel een plan van aanpak nodig. Met een oefenschema kun je gericht oefenen en verspil je zo min mogelijk tijd aan zaken die je eigenlijk al beheerst. Kortom: de snelste weg naar het bereiken van jouw ultieme gitaardoelen! Aan de hand van 4 stappen kom je te weten hoe je jouw persoonlijke oefenschema opstelt!

Een gitaaroefenschema geeft je houvast wat betreft het oefenen op gitaar. Met een oefenschema dat speciaal op jou is gericht, kun je gericht naar je doelen toewerken. Zo werk je niet alleen efficiënt maar ook gestructureerd. Een gitaarleraar kan je helpen met het concretiseren van je gitaardoelen en het maken van een oefenschema met effectieve oefeningen zodat je jouw tijd en energie helemaal kunt besteden aan het gitaarspelen.

#1 Hoeveel tijd?

Om te groeien als gitarist zul je veel moeten oefenen. Je hoeft natuurlijk niet iedere dag met de gitaar bezig te zijn, maar zorg wel voor een vorm van routine. Hoeveel tijd wil jij per dag besteden aan het oefenen op gitaar? Bijvoorbeeld om de dag een half uur, of dagelijks na het eten 20 minuten bijvoorbeeld. 2x per dag korter oefenen is zeker ook een optie. 20 minuten, 30 minuten of 45 minuten per keer? Kijk wat goed voelt én in je agenda past. Wil je gitaar leren spelen met een volle agenda? Plan hiervoor tijd vrij.

#2 Gitaardoelen stellen

Stel jezelf heldere en haalbare doelen voordat je gaat oefenen. Dit zorgt voor structuur want je hebt iets om concreet mee aan de slag te gaan. Namelijk de dingen waar nog uitdaging in zitten voor jou.  Vandaaruit kun je oefeningen en uiteindelijk een oefenschema maken die geheel op jouw ontwikkeling is gericht.

Vraag jezelf bijvoorbeeld als eerste af “wat wil ik bereiken op gitaar”? Wil je een bepaalde stijl leren beheersen? Wil je leren improviseren over bluesschema’s? Bekende riffs, licks of nummers instuderen op gitaar? Een geweldige solo van Eddie van Halen of Yngwie Malmsteen kunnen spelen? Dit geeft een mooi vooruitzicht om naartoe te werken wat ervoor zorgt dat je gemotiveerd blijft op de lange termijn.

De volgende vraag is dan: “wat heb ik daarvoor nodig?” Die laatste vraagt geeft je namelijk inzicht in onderdelen die in jouw gitaar oefenschema moeten zitten. Een gitaardocent kan je hierbij helpen om geschikte oefeningen te vinden die ook echt werken in de praktijk.

#3 Oefenschema maken

Als je helder hebt wat je wilt bereiken (je doelen) dan weet je nu ook waar je aan zult moeten gaan werken op gitaar (je leerpunten). De volgende stap is het oefenschema (jouw strategie) samenstellen op basis van jouw gitaar leerwensen en je leerpunten. Onthoud dat het beter is om dagelijks 15 minuten te oefenen, dan 1x per week op zondag 2 uur achter elkaar. Je kunt dus ook een korte pauze inbouwen in je oefenschema.

Een gitaar oefenschema kan bestaan uit:

    • Warming-up oefeningen: chromatic scale, alternate picking, intervallen
    • Akkoorden / begeleiding: nieuwe akkoorden leren, overpakken van akkoorden en akkoordenschema’s.
    • Toonladders en arpeggio’s, en leren hoe je ze moet toepassen
    • Gitaartechnieken: bends, slides, vibrato, sweep picking, legatospel, tapping, fingerpicking, harmonics, tremolo/hybrid picking, double stops, muting enz.
    • Een nummer of een solo leren spelen
    • Je eigen muziek schrijven
    • Improviseren: over bestaande tracks of backingtracks
    • Jezelf verdiepen in een bepaalde genre, bijv. blues, rock, metal of country.
    • Bladmuziek voor gitaar lezen en spelen: tabs, noten en/of akkoordschema’s.
    • Muziektheorie
    • Gehoortraining

Voorbeeld van een oefenschema:

oefeningen gitaar

Uiteraard kun je deze naar eigen inzicht aanpassen op basis van de tijd die je beschikbaar hebt en je spelniveau. Als je zelf oefeningen gaat kiezen, zorg er dan voor dat die gebaseerd zijn op je favoriete songs / genre. Zo maak je de oefeningen al een stuk interessanter. Uiteraard kun je voor een specifiek onderdeel (bijvoorbeeld akkoorden) ook een lesmethode gaan volgen en in de reserveerde tijd hieraan gaan werken.

#4 Evalueren en bijstellen

Een oefenschema zal tussentijds geregeld bijgesteld moeten worden om er optimaal leerrendement uit te blijven halen. Misschien merk je dat je te veel tijd hebt ingecalculeerd voor bijvoorbeeld het oefenen van akkoordgrepen en te weinig tijd voor improvisatie. Pas dit dan aan, zodat je voldoende tijd kunt stoppen in de belangrijke leerpunten. Zijn er onderdelen die je na verloop van tijd steeds beter gaat beheersen, dan kun je je ook gaan richten op nieuwe dingen die je wilt leren op gitaar. Kortom: een oefenschema is een dynamische geheel en zul je steeds moeten bijschaven.

Het is dus belangrijk om je gitaardoelen helder te hebben, om te weten waar precies je leerpunten liggen en hoeveel tijd je eraan wilt spenderen. Op basis van deze informatie stel je een persoonlijk oefenschema op. Een goede gitaarleraar kan je hierbij helpen, zodat je het meeste uit jezelf kunt halen. Wil je met een ervaren gitaardocent een gitaaroefenschema opstellen en samen aan jouw gitaar-leerpunten gaan werken? Informeer dan naar de mogelijkheden voor gitaarles in Zevenaar.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button