Tips voor het onderhouden van je gitaar

Of je nu een budget gitaar of een gitaar uit het duurdere segment hebt: het is altijd een investering geweest. Je vervoert je gitaar netjes in een tas of koffer, zet ‘m niet bij de verwarming in de buurt en je zet ‘m in huis op een droge en schone plek, netjes in een standaard. Maar een gitaar vraagt ook het nodige aan onderhoud. Je wilt je gitaar graag in topconditie houden zodat je er zo lang mogelijk optimaal plezier van hebt, maar wat komt daar allemaal bij kijken? In dit blog geven we een aantal praktische tips zodat je zelf je gitaar kunt onderhouden.

Snaren vervangen

Gitaarsnaren zijn na verloop van tijd aan vervanging toe. Vaak worden snaren donkerder van kleur (roestig/zwart), hebben ze hun sprankelende klank verloren en zijn ze steeds lastiger te stemmen (en gestemd te houden). Dit alles duidt erop dat je snaren aan vervanging toe zijn. Natuurlijk vervang je een snaar ook als deze geknapt is. Het is lastig om een indicatie te geven hoe vaak je gitaarsnaren moet vervangen. Sommige gitaristen zijn kritischer en zullen ze maandelijks vervangen, terwijl anderen met 2 tot 3x per jaar vooruit kunnen. Hoe vaak je de snaren moet vervangen is tevens van een aantal factoren afhankelijk. Speel je veel dan zullen de snaren vaker vervangen moeten worden en ook in de zomer (onder invloed van zweet) slijten snaren sneller. Ook je speelstijl heeft invloed op de levensduur van je snaren. Een hardere aanslag of spelen met een hard/dik plectrum laten je snaren ook sneller slijten bijvoorbeeld. Een vuistregel die je kunt hanteren is dat je snaren iedere 3 maanden moet vervangen. Benieuwd welke gitaarsnaren geschikt zijn voor jouw gitaar? Check dan dit blog waarin je alle informatie vindt over gitaarsnaren kopen, vervangen en onderhouden.

elektrische en akoestisch gitaar snaren laten vervangen

Tip: Als de hele set snaren er al een tijdje op ligt (lees: een paar maanden) en er knapt 1 snaar, dan is het wellicht beter om de hele set te vervangen zodat je met een “frisse set” verder kunt. Het vervang van gitaarsnaren is een klusje dat je zelf kunt doen, maar ook kunt uitbesteden. Bij Rockology kunnen we je gitaarsnaren vervangen en ander klein onderhoud aan je gitaar verrichtten. Neem contact met ons op voor een prijsopgave.

Gitaarhals en body reinigen/behandelen

Als je de gitaarhals en de rest van de gitaar gaat schoonmaken dan verwijder je eerst alle snaren (alle snaren heel los draaien, samenpakken en in het midden doorknippen en aan weerszijde de snaren verwijderen). Er zijn “cleaning kits” op de markt zoals deze gitaar onderhoudsset van Fazley met Dunlop producten speciaal voor elektrische gitaren. Voor je akoestische gitaar is deze Fazley onderhoudsset geschikt. Deze sets bevatten alles wat je nodig hebt om je gitaar zelf te onderhouden. Let op: Lemon Oil is niet geschikt voor een fretboard van esdoornhout.

Elektronica checken

Check of de stemknoppen nog goed vastzitten of dat er wellicht een schroefje vast(er) gedraaid moet worden. Kijk of er niets rammelt in de brug en of de volume- en toneknoppen goed vastzitten en soepel draaien. Heb je last van een krakend geluid bij het draaien aan een van de knoppen dan zul je de potmeter moeten schoonmaken. Een quick fix (geen uiteindelijke oplossing) is om aantal keren de knop snel open en dicht te draaien (met je handpalm) zodat het vuil wellicht loslaat.

gitaar reparatie zevenaar

Ook de jackingang van de gitaar wil nog wel eens voor problemen zorgen. Heb je last van een zoemende geluid als je de kabel aanraakt wanneer deze in de gitaar en de versterker zit, dan kan het zijn dat de jackingang een los contact heeft. Controleer ook of de moer van de jackingang vastgedraaid moet worden. Natuurlijk kan het ook de gitaarkabel zelf zijn die voor problemen zorgt. Merk je dat je gitaar een lage output heeft (zwakker geluid) dan kan het zijn dat je elementen (pick-ups) iets hoger gedraaid kunnen worden. Met de schroefjes naast de pickups kun je zelfde de hoogte bijstellen naar wens.

Als je toch bezig bent: maak dan gelijk alle elektronica even stof-/vetvrij met een doekje. Heb je een elektrische gitaar met actieve elementen of (semi)akoestische gitaar met een ingebouwde tuner: check dan even of de 9v blokbatterij niet aan vervanging toe is.

Gitaar laten afstellen

Dit is voor veel gitaristen onbekend terrein. Mijn advies is – wanneer je vermoedt dat je gitaar aan een afstel- of schoonmaakbeurt toe is – deze klus uit handen te geven als je het niet aandurft. Daarbij kun je denken aan:

  • De halscurve bijstellen (de hals holler of juist boller zetten om stringbuzz te verhelpen);
  • De actie naar wens aanpassen zodat je gitaarsnaren hoger of juist lager staan afgesteld. Dit is een persoonlijke kwestie en iedere gitarist heeft een andere voorkeur. Staat de actie lager afgesteld dan speelt je gitaar lichter maar heb je meer kans op bijgeluiden wat enigszins te compenseren is met iets dikkere snaren.
  • De frets vlakken/crownen/polijsten;
  • De topkam bijvijlen of vervangen als deze doorgesleten is;
  • Tot slot dient de gitaar geïntoneerd te worden wat betekent dat deze op alle posities zuiver klinkt door een juiste intonatie. Dit is overigens een klusje dat je zelf ook prima kunt doen.

Al het bovenstaande staat met elkaar in verband en de kleinste aanpassingen kunnen al van grote invloed zijn op de zuiverheid en speelbaarheid van de gitaar. Rockology biedt een gitaar onderhoudsservice. Informeer gerust naar de mogelijkheden voor gitaaronderhoud zoals gitaarsnaren laten vervangen in Zevenaar.

Kleine tips – groot voordeel

  • Was je handen voor het spelen zodat vuil en zweet minder kans krijgen om je snaren aan te tasten.
  • Veeg je snaren na het spelen altijd even af met een doekje om zweet/vuil te verwijderen. Zo gaan je snaren langer mee. Er zijn ook speciale reinigingsdoekjes voor je snaren verkrijgbaar.
  • Elixer snaren hebben een speciale coating die je snaren beschermt tegen vocht, vuil en vet. Deze snaren zijn wel een stukje duurder dan reguliere ongecoate gitaarsnaren maar gaan een stuk langer mee.
  • Het weer en de luchtvochtigheid zijn van invloed op je gitaar. De ideale luchtvochtigheid in een ruimte waar een gitaar staat is tussen de 45 en 50%. Met name in de winter kan dit zomaar dalen tot 30% en dan is het verstandig om actie ondernemen en de lucht te bevochtigen. Een te hoge luchtvochtigheid is zeker ook niet goed voor een gitaar maar zal doorgaans minder snel grote invloed hebben. Even een raampje openzetten in dit geval en de ruimte goed luchten doet vaak wonderen. In het ergste geval kan een vochtvreter uitkomst bieden. Probeer de luchtvochtigheid in ieder geval zo constant mogelijk te houden.
  • Zet de gitaar nooit in de buurt van de verwarming of airco.
  • Met een hygrometer weet je altijd precies wat de luchtvochtigheid is in de ruimte waar je gitaar staat.
  • Vervoer je gitaar altijd in een geschikte gitaartas of koffer.

Met bovenstaande tips kun je zelf je gitaar in de basis onderhouden en lang plezier hebben van je instrument. 

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button