Tips voor het onderhouden van je gitaar

Of je nu een budget gitaar of een gitaar uit het duurdere segment hebt: het is altijd een investering geweest. Je vervoert je gitaar netjes in een tas of koffer, zet ‘m niet bij de verwarming in de buurt en je zet ‘m in huis op een droge en schone plek, netjes in een standaard. Maar een gitaar vraagt ook het nodige aan onderhoud. Je wilt je gitaar graag in topconditie houden zodat je er zo lang mogelijk optimaal plezier van hebt, maar wat komt daar allemaal bij kijken? In dit blog geven we een aantal praktische tips zodat je zelf je gitaar kunt onderhouden.

Snaren vervangen

Gitaarsnaren zijn na verloop van tijd aan vervanging toe. Vaak worden snaren donkerder van kleur (roestig/zwart), hebben ze hun sprankelende klank verloren en zijn ze steeds lastiger te stemmen (en gestemd te houden). Dit alles duidt erop dat je snaren aan vervanging toe zijn. Natuurlijk vervang je een snaar ook als deze geknapt is. Het is lastig om een indicatie te geven hoe vaak je gitaarsnaren moet vervangen. Sommige gitaristen zijn kritischer en zullen ze maandelijks vervangen, terwijl anderen met 2 tot 3x per jaar vooruit kunnen. Hoe vaak je de snaren moet vervangen is tevens van een aantal factoren afhankelijk. Speel je veel dan zullen de snaren vaker vervangen moeten worden en ook in de zomer (onder invloed van zweet) slijten snaren sneller. Ook je speelstijl heeft invloed op de levensduur van je snaren. Een hardere aanslag of spelen met een hard/dik plectrum laten je snaren ook sneller slijten bijvoorbeeld. Een vuistregel die je kunt hanteren is dat je snaren iedere 50-75 speeluren of 1x per 3 maanden moet vervangen. Benieuwd welke gitaarsnaren geschikt zijn voor jouw gitaar? Check dan dit blog waarin je alle informatie vindt over gitaarsnaren kopen, vervangen en onderhouden.

elektrische en akoestisch gitaar snaren laten vervangen

Tip: Als de hele set snaren er al een tijdje op ligt (lees: een paar maanden) en er knapt 1 snaar, dan is het wellicht beter om de hele set te vervangen zodat je met een “frisse set” verder kunt. Het vervang van gitaarsnaren is een klusje dat je zelf kunt doen, maar ook kunt uitbesteden. Bij Rockology kunnen we je gitaarsnaren vervangen en ander klein onderhoud aan je gitaar verrichtten. Neem contact met ons op voor een prijsopgave.

Gitaarhals en body reinigen/behandelen

Als je de gitaarhals en de rest van de gitaar gaat schoonmaken dan verwijder je eerst alle snaren (alle snaren heel los draaien, samenpakken en in het midden doorknippen en aan weerszijde de snaren verwijderen). Er zijn speciale “cleaning kits” op de markt zoals deze gitaar onderhoudsset van Fazley met Dunlop producten welke geschikt is voor zowel een elektrische als akoestische gitaar. Deze set bevat o.a. een reinigingsmiddel voor het fretboard van de gitaar en lemon oil om de hals te behandelen, doeken om aanslag en vuil te verwijderen, om de body mee te ontvetten en de frets te poetsen. Ook zit er een handige stringwinder bij zodat je snel de snaren van je gitaar kunt halen en ze er ook weer met gemak op kunt draaien. Let op: Lemon Oil is niet geschikt voor een fretboard van esdoornhout.

Wil je de hals ook liever behandelen met een speciale voedende olie, dan is deze cleaning kit van Dunlop daar erg geschikt voor. In deze set zit zowel een schoonmaakmiddel als een olie dus dan heb je de vorige set niet nodig. Lemon Oil kan de hals wat droger maken en een voedende olie is toch net wat beter geschikt is mijn mening.

Elektronica checken

Check of de stemknoppen nog goed vastzitten of dat er wellicht een schroefje vast(er) gedraaid moet worden. Kijk of er niets rammelt in de brug en of de volume- en toneknoppen goed vastzitten en soepel draaien. Heb je last van een krakend geluid bij het draaien aan een van de knoppen dan doet een druppeltje WD40 in de potmeter vaak wonderen. Heb je geen olie in huis, dan kun je ook de knop een aantal keren snel open en dicht draaien (met je handpalm) zodat het vuil wellicht loslaat.

gitaar reparatie zevenaar

Ook de jackingang van de gitaar wil nog wel eens voor problemen zorgen. Heb je last van een zoemende geluid als je de kabel aanraakt wanneer deze in de gitaar en de versterker zit, dan kan het zijn dat de jackingang een los contact heeft of dat de moer van de jackingang op je gitaar vastgedraaid moet worden. Natuurlijk kan het ook de gitaarkabel zelf zijn die voor problemen zorgt (dit is meestal het geval). Merk je dat je gitaar een lage output heeft (zwakker geluid) dan kan het zijn dat je elementen iets hoger gedraaid kunnen worden. Met de schroefjes naast de pickups kun je zelfde de hoogte bijstellen naar wens.

Als je toch bezig bent: maak dan gelijk alle elektronica even stof-/vetvrij met een doekje. Heb je een elektrische gitaar met actieve elementen of (semi)akoestische gitaar met een ingebouwde tuner: check dan even of de 9v blokbatterij niet aan vervanging toe is.

Gitaar laten afstellen

Dit is een lastig punt en voor veel gitaristen onbekend terrein. Mijn advies is – wanneer je vermoedt dat je gitaar aan een afstel- of schoonmaakbeurt toe is – deze klus uit handen te geven als je het niet aandurft.  Te denken valt aan:

 • De halscurve voor je bijstellen (de hals holler of juist boller zetten zodat je minder/geen last hebt van bijgeluiden zoals stringbuzz);
 • De actie naar wens aanpassen zodat je gitaarsnaren hoger of juist lager staan afgesteld. Dit is een persoonlijke kwestie en iedere gitarist heeft een andere voorkeur. Staat de actie lager afgesteld dan speelt je gitaar doorgaans lichter maar heb je meer kans op bijgeluiden wat weer te compenseren is met iets dikkere snaren. Wil je op safe spelen dan kun je beter niet voor een te lage actie gaan waardoor je wel iets harder zult moeten werken tijdens het spelen;
 • De fretten vlakken/polijsten;
 • De topkam bijvijlen of vervangen als deze doorgesleten is;
 • Tot slot dient de gitaar geïntoneerd te worden wat betekent dat deze op alle posities zuiver klinkt en de juiste intonatie heeft. Dit is overigens een klusje dat je zelf ook prima kunt doen (even Googlen naar: “gitaar intoneren” of “gitaar octaafzuiver maken”).

Al het bovenstaande staat met elkaar in verband en de kleinste aanpassingen kunnen al van grote invloed zijn op de zuiverheid en speelbaarheid van de gitaar. Het is dus belangrijk om – als je hier zelf geen verstand van hebt – dit te laten doen door een specialist. Rockology biedt een gitaar onderhoudsservice. Informeer gerust naar de mogelijkheden voor een afstelbeurt of gitaarsnaren laten vervangen in Zevenaar.

Kleine tips – groot voordeel

 • Was je handen voor het spelen zodat vuil en zweet minder kans krijgen om je snaren aan te tasten.
 • Veeg je snaren na het spelen altijd even af met een doekje om zweet/vuil te verwijderen. Zo gaan je snaren langer mee. Er zijn ook speciale reinigingsdoekjes voor je snaren verkrijgbaar.
 • Elixer snaren hebben een speciale coating die je snaren beschermen tegen aanslag. Snaren van het merk Elixer zijn wel een stukje duurder dan “reguliere” gitaarsnaren maar gaan (ik spreek uit ervaring) een stuk langer mee (zeker 2x zo lang).
 • Gitaren houden niet zo van de winter. De droge lucht werkt op het hout van o.a. de hals en kan het hout laten krimpen. Wil je checken of je gitaar hier hinder van ondervindt, veeg dan met je vingers langs de hals zodat je de zijkanten van de fretten kunt voelen. Steken deze een beetje uit (meer dan voorheen?) en voelt het scherp aan, dan is je hals wellicht iets gekrompen. En nu? Een luchtbevochtiger (humidifier) biedt uitkomst. Deze kun je online overal kopen, o.a. bij Bol.com en CoolBlue (even Googlen dus). De ideale luchtvochtigheid in een ruimte waar een gitaar staat is tussen de 45 en 50%. Met name in de winter kan dit zomaar dalen tot 30% en dan moet je zeker actie ondernemen. Een te hoge luchtvochtigheid is ook niet goed voor een gitaar maar zal doorgaans minder snel grote invloed hebben. Even een raampje openzetten in dit geval en je kamer goed luchten doet vaak wonderen. In het ergste geval kan een vochtvreter uitkomst bieden. Probeer de luchtvochtigheid zo constant mogelijk te houden.
 • Wil je het echt profi aanpakken, dan kun je een hygrometer aanschaffen zodat je altijd precies weet wat de luchtvochtigheid is in de ruimte waar je gitaar staat.
 • Vervoer je gitaar altijd in een geschikte gitaartas of koffer.

Met bovenstaande tips kun je zelf je gitaar in de basis onderhouden en jaren plezier hebben van je instrument. Heb je wat gehad aan dit artikel of heb je nog aanvullingen: laat gerust een berichtje achter onder dit blog. Delen wordt gewaardeerd!

0 comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Chat openen