Gitaartips tijdens de Corona-crisis

gitaar thuis oefenen corona crisisHet Corona-virus heeft het dagelijks leven flink ontregeld. Tijdelijk geen lessen meer op school, wellicht ben je veel thuis aan het werk. Misschien heb je verkorte werktijden en daardoor meer tijd om te oefenen. Dan is dit een mooie gelegenheid om deze extra tijd te benutten met gitaarspelen. Het zorgt ervoor dat je sneller vooruitgang boekt en zorgt daarnaast ook voor een stukje ontspanning in deze onzekere tijd. Zoek je gitaar tips om de Corona-tijd door te komen en wil je jouw gitaarspel tijdens de Corona-crisis een flinke boost geven? Dan help ik je in deze 6 stappen opweg. Doe er je voordeel mee.

Vervang je snaren

Misschien sta je er niet vaak bij stil, maar je gitaar heeft eens in de zoveel tijd onderhoud nodig. Dit is het juiste moment om eens te kijken wanneer er voor het laatst een nieuwe set snaren op je gitaar is gelegd. Snaren zul je (gemiddeld) om de 40 speluren moeten vervangen (afhankelijk van hoeveel je speelt natuurlijk). Heeft je gitaar een grote onderhoudsbeurt nodig of moet deze afgesteld worden? Wellicht heb je hier nu meer tijd voor, dus pak die kans. Wil je een klus als gitaarsnaren vervangen, het afstellen van de gitaar of een grondige schoonmaakbeurt liever uitbesteden? Bij gitaarschool Rockology bieden we een gitaaronderhoudsservice.

Alle gitaarbenodigdheden op orde?

Heb je al je gitaarbenodigdheden op orde? Zijn er dingen aan vervanging toe? Deze “must haves” zou iedere gitarist moeten hebben:

   Ga je geregeld de deur uit met je gitaar? Naar gitaarles of repetities, dan is een gitaarkoffer of gitaartas kopen verstandig om je gitaar te beschermen tijdens vervoer

   Stemapparaat: Deze clip-on gitaar tuner wordt tegenwoordig veel gebruikt

   Een gitaarstandaard: om je gitaar veilig neer te zetten op een plek waar je ‘m makkelijk zult pakken

   Met een extra set gitaarsnaren zit je nooit zonder

   Een gitaarkabel van 3 meter is geschikt voor thuis. Ga je repeteren of live spelen, dan kies je beter voor een instrumentkabel van minimaal 6 meter of ga wireless.

   Een voetenbankje zorgt voor een goede houding en extra comfort tijdens het spelen

   Gitaar plectrums: omdat je er nooit genoeg kunt hebben!

   Een bladmuziekstandaard is perfect voor het lezen van bladmuziek tijdens het spelen

   Een gitaarcapo om je favoriete nummers mee te kunnen spelen

Waar ga jij aan werken?

Gitaar voorzien van nieuwe snaren? Je spullen netjes op orde? Dan is de volgende stap om helder te krijgen waar jij de focus op wilt gaan leggen de komende tijd.

  • Je favoriete nummers? Maak een “bucketlist” met nummers die je wilt leren.
  • Akkoorden? Het overpakken, nieuwe akkoorden leren of akkoordprogressies spelen?
  • Toonladders of arpeggio’s?
  • Gitaartechnieken?
  • Muziekheorie?
  • Improvisatie of eigen muziek schrijven?
  • Wil je je de komende tijd gaan verdiepen in een bepaalde muziekstijl?

gitaarstandaard kopen, gitaarkoffer kopen, gitaarsnaren kopen

Geen idee? Luister naar bekende gitaristen of bands. Welke stijl spreekt je aan, waarom? Welke technieken springen er voor jou uit? Wat denk je daarvoor nodig te hebben om dat te kunnen spelen op gitaar? Een gitaarleraar kan je helpen de antwoorden te vinden op bovenstaande vragen. Daarnaast kan je gitaardocent effectieve oefeningen aanreiken die je helpen om je doelen sneller te behalen.

Doelen stellen

Stel een aantal haalbare en duidelijke doelen voor jezelf. Dit zorgt ervoor dat je tijdens deze crisis (maar ook daarna) steeds ergens naartoe werkt. Met duidelijk doelen kun je jouw voortgang ook makkelijker bijhouden. Onderstaande doelen zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je niveau, interesse, de tijd die je erin stopt en of je gestructureerd én op de juiste manier oefent, kunnen doelen anders geformuleerd moeten worden. Bijvoorbeeld:

  • Over 2 maanden kan ik 10 basisakkoorden spelen. Dat wil zeggen: de akkoorden afzonderlijk goed laten klinken en snel kunnen overpakken in een ritme.
  • Aan het einde van iedere week wil ik steeds in een andere toonsoort over een bluesschema kunnen improviseren. Ik weet welke toonladders ik kan gebruiken en met welke noten ik deze kan uitbreiden.
  • Over een maand wil ik 2 nummers met 2 verschillende slagritmes kunnen meespelen.
  • Over 10 weken wil ik zelf een liedje kunnen schrijven op gitaar met tenminste 4 basisakkoorden.

Maak een oefenschema

Een gitaaroefenschema geeft je houvast wat betreft het oefenen op gitaar. Met een oefenschema voor gitaar dat speciaal op jou is gericht, kun je gericht naar je doelen toewerken. Een gitaarleraar kan je helpen met het stellen van je gitaardoelen en helpt je met het opstellen van een oefenschema met de juiste oefeningen. Hier volgen 2 voorbeelden van oefenschema’s. Uiteraard kun je deze naar eigen inzicht aanpassen op basis van de tijd die je beschikbaar hebt, je spelniveau en interesse.

Beginners (30 minuten)

Onderdeel Tijdsduur
Warming up: speel iets wat je al kunt 5 minuten
Akkoorden overpakken 5 minuten
Slagritmes oefenen 5 minuten
Liedjes oefenen 10 minuten
Afsluiting: speel iets waar je blij van wordt 5 minuten

 

Gevorderden (45 minuten)

Onderdeel Tijdsduur
Warming up 5 minuten
Akkoorden en akkoordprogressies 10 minuten
Toonladders en licks 10 minuten
Technieken (slides, bends, picking) 10 minuten
Improvisatie 10 minuten

 

Oefen- en leertips voor gitaar 

  1. Vergeet de “warming-up” en het stemmen van je gitaar niet.
  2. Oefen met regelmaat! Beter 2x per dag 5 minuten, dan alleen op zondag 1,5 uur.
  3. Oefen met een metronoom om het ritme vast te houden. Dit apparaatje zou iedereen moeten gebruiken; als compleet beginner maar ook als gevorderde gitarist.
  4. Pak oude nummers die je graag speelde nog eens op, of nummers waar je aan hebt gewerkt maar die nog lastig zijn. Richt je vooral op de stukken die nog niet soepel gaan, hier haal je namelijk het meeste leerrendement uit.
  5. Verdiep je in basis muziektheorie: noten en/of tabs leren lezen, intervallen, toonladders, akkoordenleer en maatsoorten. Voor zelfstudie en als naslagwerk kan ik het boek Eenvoudige algemene muziekleer (Bernard Nelleke) aanbevelen. Ik werk hier al jaren mee en naar mijn mening is dit een van de duidelijkste en beste boeken voor muziektheorie, voor beginners én gevorderde gitaristen.
  6. Leer de noten op het fretboard.
  7. Schrijf je eigen akkoordenschema en gebruik daarbij verschillende maatsoorten zoals bijvoorbeeld 3/4 – 4/4 – 6/8
  8. Bedenk zelf slagritmes in 8-en of 16-en
  9. Neem jezelf op terwijl je speelt (video of alleen audio). Doe dit met enige regelmaat om je eigen vooruitgang op gitaar te zien.
  10. Geniet ervan! Gitaar leren spelen gaat niet vanzelf. Je zult er hard voor moeten werken en je hebt er toewijding en doorzettingsvermogen voor nodig. Maar de weg naar je doel is minstens zo leuk.

Succes met gitaar oefenen en blijf gezond!

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button