15 must-have gitaar accessoires

gitaar accessoires die iedere gitarist in huis moet hebben

Als gitarist heb je meer nodig dan alleen een gitaar. Om het spelcomfort te vergroten, een eigen geluid te creëren of om beter te kunnen oefenen zijn er honderden gitaar accessoires verkrijgbaar. Maar niemand zit er op te wachten om geld uit te geven aan nutteloze prullaria.  Maar welke extra’s heb je dan echt nodig? In dit blog vind je 15 gitaar accessoires die onmisbaar zijn voor gitaristen, of die op z’n minst van grote waarde zullen zijn.

Snaren

Rule #1: Zorg altijd dat je een extra setje gitaarsnaren achter de hand hebt, zodat je te allen tijde een geknapte snaar kunt vervangen (of als ze vuil en roestig worden en hun heldere klank verliezen). De meeste starters kiezen voor een set met snaardikte 0.09 (elektrisch) of 0.10 (akoestisch). Enkele bekende merken gitaarsnaren die ik kan adviseren zijn GHS, Ernie Ball, D’addario en DR. Snel gitaarsnaren nodig? Bestel voor 20:00 je gitaarsnaren bij Bax-Shop, dan heb je ze de volgende dag al in huis.

Plectrums

Gitaar picks zijn er in alle soorten, maten, kleuren, diktes en van verschillende materialen. In dit blog lees je alles wat je moet weten over gitaarplectrums.

Snaarknipper / snaarwinder

Deze is vaak in één te vinden, zoals die van Planet Waves bijvoorbeeld. Met de winder kun je snel de snaren los/vast draaien en met de knipper kun je overtollige snaarlengte afknippen.

Schoonmaakset

Een gitaar moet onderhouden worden, want met name het fretboard wordt na verloop van tijd vuil en droogt uit. Met een gitaaronderhoudsset, zoals van de Formula 65 Dunlop bijvoorbeeld kun je de gitaar ontvetten, vuil verwijderen met de cleaner + doek en vervolgens je hals in de was zetten. Let op: er zijn verschillende sets verkrijgbaar, o.a. voor donkere en lichte halzen, dus kijk goed welke je nodig hebt voor jouw gitaar. Voor mijn gitaren met donkere hals gebruik ik al jaren naar volle tevredenheid de 6502 set van Dunlop.

Gitaarkabels

Zijn er in verschillende lengtes, kleuren en met diverse soorten pluggen. Voor gitaar heb je een mono-kabel nodig en voor thuisgebruik is 3 meter meestal voldoende. Kies voor een kabel van een goed merk (bijv. Planet Waves, George-L, Lava of Monster Cable). Die hebben doorgaans stevige pluggen en een hogere kwaliteit kabel, zodat je een beter geluid krijgt en ook minder kans hebt op kabelbreuk door gebruik.

Gitaarstandaard

Naast een gitaarstandaard voor 1 gitaar zijn er ook standaards voor meerdere gitaren. Hang je de gitaar liever aan de muur, dan kun je kiezen voor een muurbeugel.

Koffer/tas

Onmisbaar als je een gitaar veilig wilt vervoeren, bijvoorbeeld naar gitaarles of een repetitie. Een gitaartas is lichter en goedkoper, maar de gitaar kan nog wel schade oplopen. Een koffer is zwaarder en iets duurder over het algemeen, maar beschermt je gitaar wel het beste.

gitaar benodigdheden

Voetenbankje

Zowel voor de klassieke gitaarhouding als voor de algemene gitaarhouding kan een voetenbankje prettig zijn. Het been waar de gitaar op rust komt dan hoger te staan en dat maakt het grijpen van akkoorden bijvoorbeeld eenvoudiger.

Effectpedalen

LET OP! Een ware verslaving als je er eenmaal een aantal hebt. Haast iedere gitarist heeft er minstens een paar (of een koffer vol!). Gitaareffectpedalen zijn er in tal van soorten, zoals delays, reverbs, flangers, phasers, whammys, tremelo’s, chorus en wah-pedalen. Een erg handig pedaal om achtergrondruis en ongewenste bijgeluiden eruit te filteren is de noise gate (Boss NS-2 of de ISP Decimator bijvoorbeeld). Wil je experimenteren met verschillende effecten, dan is een multi-effectprocessor wellicht een optie.

Gitaarband

Als je staand wilt gaan spelen, dan is een gitaarband nodig. Zorg voor een band van degelijke kwaliteit zodat je gitaar niet los kan schieten met schade als gevolg.

Straplocks

Dit is een bevestigingsmechanisme voor aan je gitaarband en is een absolute must-have gitaar accessoire. Met dit systeem, dat je aan de ene kant aan je gitaar bevestigt (de knop) en aan de andere kant een clip aan je gitaarband vastzet, kan je gitaar onmogelijk losschieten tijdens het spelen. Het verwisselen van de gitaarband kan snel en makkelijk door het clipsysteem in te drukken.

Muziekstandaard

Handig om bladmuziek (of bijv. een iPad) op te zetten tijdens het spelen. Let op dat je wel een beetje zware kwaliteit aanschaft, geen dun standaard dat omvalt als je er een klapper op zet.

Stemapparaat

Je wilt natuurlijk dat je gitaar altijd goed gestemd is en met een stemapparaat is dit een eenvoudig klusje. In dit blog vind je 5 manieren om je gitaar te stemmen.

Metronoom

Een handige gitaar accessoire die geluidssignalen afgeeft in een tempo dat je zelf kunt instellen. Een metronoom helpt je om een tempo vast te houden, je ritmegevoel te verbeteren en kan tevens als snelheidstrainer functioneren. Metronoom en tuner vind je vaak in één (zoals in de afbeelding hierboven).

Capo

Een capo is haast onmisbaar voor gitaristen. Online kun je eenvoudig een capo voor gitaar bestellen. online te bestellen. Met deze barréklem kun je eenvoudig je gitaar een of meerdere halve tonen hoger laten klinken. Veel muziek (met name singer/songwriter) wordt met een capo gespeeld omwille van een hogere klank of om het beter aan te laten sluiten bij de stemmogelijkheden van de zanger.

Vind je dit artikel interessant of heeft het je geholpen? Deel het dan op Facebook of Twitter via een van de links hieronder! Voor de leukste gitaartips en nieuws kun je Gitaarschool Rockology volgen op Facebook.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button