Alles wat je moet weten over gitaar plectrums

In het vorige blog hebben we een aantal praktische tips voor de beginnende gitarist gegeven waarbij we o.a. in zijn gegaan op de afstelling van je gitaar en de oefenstrategie. We hebben ook als advies gegeven dat het goed is om verschillende plectrums uit te proberen zodat je een goede keuze kunt maken voor een plectrum die bij jouw voorkeuren aansluit. In dit blog gaan we wat dieper in op de verschillende soorten plectrums, wat ze van elkaar onderscheidt en hoe je een goede keuze hierin kunt maken voor jezelf. Hopelijk helpt dit je op weg!

Plectrums

Het plectrum, in het Engels ook wel “guitar pick” of simpelweg “pick” genoemd, is er in allerlei soorten en verschilt doorgaans in vorm, maat, dikte, kleur en materiaal. Naast de standaard plectrums zijn er vinger plectrums, band picks (replica’s van plectrums van bepaalde artiesten), max grip picks (met extra grip), stubby picks (dikke plectrums), jazz picks en vinger plectrums. Bijna iedere gitarist speelt met een plectrum en ze zijn van grote invloed op je toon en je speltechniek. Het materiaal, de dikte, textuur en de vorm hebben allemaal hun doorwerking op je uiteindelijke geluid en de manier waarop je kunt articuleren. Het plectrum aanbod is tegenwoordig erg groot en dat maakt het vaak ook lastig om het geschikte plectrum te kiezen dat past bij jouw muziekstijl, speltechniek en wensen kwa vorm, materiaal en dikte. We gaan wat dieper op de verschillen in. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke plectrums voor jou geschikt zijn.

Merken

Er zijn tal van merken die goede plectrums afleveren waarvan Dunlop het meest bekend is. Gibson, Fender, Dimavery, Ibanez, Ernie Ball en Planet Waves leveren ook hun eigen unieke collectie aan plectrums waarvan de Ibanez Sand Grip erg in het oog springt door het unieke zandlaagje wat de grip enorm vergroot. InTuneGP is een merk dat zich richt op het afleveren op maat gemaakte gitaarplectrums, bandplectrums en limited edition plectrums. Plectrums bestel je eenvoudig online bij bijvoorbeeld Bax-Shop, waar je een grote keuze hebt uit de populairste soorten plectrums.

Size does matter

De dikte van plectrums varieert doorgaans tussen de 0,35 en 3.0 mm en iedere gitarist heeft een eigen voorkeur voor een dikte. De meeste gebruikte dikte ligt ergens tussen de 0.8 en 1.3 mm. De 0.38 Nylon Plectrums van Dunlop bijvoorbeeld zijn erg dun terwijl de Dunlop Stubby tot wel 3.00 mm gaat. Ongetwijfeld zullen er ook dunnere of dikkere plectrums verkrijgbaar zijn maar of dit het speelcomfort ten goede komt is nog maar de vraag. Wat het verschil maakt? Dunne plectrums slijten sneller en klinken wat dunner/lichter. Voor bepaalde speelstijlen kan dit laatste juist wenselijk zijn. Voor speelstijlen waarbij het plectrum doorgaans wat meer heeft te verduren zoals rock/metal worden vaak wat stevigere plectrums gebruikt maar ook dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een dikker plectrum geeft wat meer “attack” in de aanslag, maar ook hiermee kun je -met de juiste speltechniek- zachter/lichter spelen. Hoewel ieder merk hiervoor een eigen specifiekere indeling hanteert, wordt de dikte van plectrums vaak ingedeeld in de volgende categorieën:

Dikte, Categorie
0.38 – 0.44 mm, Extra Light
0.45 – 0.72 mm, Light
0.73 – 0.99 mm, Medium
1.00 – 1.49 mm, Heavy
1.50 – 3.00 mm, Extra Heavy

Materiaal

Plectrums zijn in de meeste gevallen van plastic gemaakt, maar ze zijn er ook van steen, metaal, plexiglas, rubber, hout en kokosnootbarst. Elk materiaal heeft zo zijn eigen prijskaartje, klank en duurzaamheid. 

plectrum materiaal

Vroeger werden plectrums ook gemaakt van schildpaddenschild maar dit is sinds 50 jaar verboden. Van de plastic plectrums is de nylon-variant het goedkoopst en erg duurzaam. Tortex (bekend van de groene Dunlop Tortex plectrums) en Delrex zijn kunststof plectrums die de natuurlijke klank van schildpaddenschild proberen te benaderen. Ook Delrin is erg duurzaam en daarnaast erg licht.

Geen vorm is te gek

Behalve dat plectrums verschillen qua materiaal, kleur en dikte zijn er ook plectrums in verschillende vormen verkrijgbaar. De ronde(re) plectrums zijn over het algemeen meer geschikt voor ‘chord strumming’ ofwel het ritmische gitaarspel. De scherpe(re) plectrums zijn juist meer geschikt voor het preciezere werk zoals gitaarsolo’s. De standaard plectrums zijn verreweg het meest populair en zijn ook in verschillende groottes te krijgen. Naast de basic plectrums zijn de volgende soorten erg populair:Soorten plectrumsVan links naar rechts: Standaard, Jazz, Stubby, Teardrop, Triangle en Sharkfin plectrum.

Minder bekend zijn onderstaande plectrums waarbij ook een andere speltechniek vereist is dan bij de reguliere plectrums.
Vinger plectrum, duim plectrum en jellyfish plectrumVan links naar rechts: Thumb pick, finger pick en Jellyfish pick

Reliëf en grip

 

Een gitaar plectrum moet goed in de vingers liggen en voldoende grip hebben. De Ibanez Sand Grip is een goed voorbeeld van een plectrum met een goede grip. plectrums gripDe Gator Grip serie van Dunlop is gemaakt van een speciaal materiaal dat ook extra grip zorgt waardoor je plectrum minder snel uit je vingers glijdt. Een “stubby” heeft meer grip door de uitsparing. Een andere populaire plectrum met extra grip is die van de gitarist John Petrucci. Door het relief van het logo dat in het plectrum zit, heeft deze ook aanzienlijk meer grip en dat geeft uiteraard ook meer spelcomfort.

Conclusie

Op basis van de bovenstaande zaken kun je zelf hopelijk een goede keuze maken voor een plectrum dat specifiek past bij jouw wensen en speelstijl. De beste tip die ik je kan geven is: experimenteer! Probeer een aantal verschillende soorten plectrums uit en ga voor het plectrum dat het meest natuurlijk aanvoelt. Mijn favoriet? De Dunlop Tortex Jazz 0.88 plectrums! In dit artikel van Guitar World vind je nog een leuk overzicht van de meest vreemde gitaarplectrums.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button