8 meest gebruikte open gitaar akkoorden

open akkoorden leren spelen op gitaarWie begint met gitaarspelen zal meestal eerst een aantal basisakkoorden willen leren. Hiermee kun je vaak al een groot aantal bekende nummers meespelen en van daaruit kun je verder gaan met nieuwe technieken bijvoorbeeld. Akkoorden zijn vaak de basis van een lied en in combinatie met de aanslag bepaalt dit ook het ritme. Maar wat zijn nu de meest voorkomende akkoorden en in welke bekende nummers worden ze gebruikt? Je komt het allemaal te weten in dit artikel!

De meest gebruikte open gitaar akkoorden

We maken een onderscheid tussen mineur en majeur akkoorden. De open mineurakkoord klinken droeviger terwijl de majeur akkoorden juist vrolijk klinken. De term open slaat op het feit dat er 1 of meerdere open snaren in het akkoord zitten. De nummers in onderstaande akkoorden geven aan met welke vinger je de snaar in dat vakje op je gitaar indrukt.

TIPS:
  • De nummers staan voor: 1 = wijsvinger 2 = middelvinger 3 = ringvinger 4 = pink
  • Soms is het handiger om het A-akkoord met vingers 2,3 en 4 (in plaats van 1,2 en 3) te spelen zodat je makkelijker kunt overpakken naar een volgend akkoord zoals de Am.
  • Hetzelfde geldt voor het G-akkoord (vinger 2,3 en 4) zodat je makkelijker overpakt naar bijvoorbeeld G7.

Open Majeur Akkoorden

mineur akkoorden open voor gitaar

Open Mineur Akkoorden

Bekende nummers met deze gitaar akkoorden

Bob Dylan – Knockin’ On Heaven’s Door  (G, D, C)
The Troggs – Wild Thing  (A, D, E)
Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama (D, C, G)
The Beatles – Eleanor Rigby (C, Em)
Doors – Riders On the Storm (Em, Am, D, C)
Pink Floyd – Wish You Where Here (G, C, D, Am)
Bill Withers – Ain’t No Sunshine (Am, Em, G, Dm, C)
Eric Clapton – Wonderful Tonight (G, D, C)

In ons gratis e-Book vind je nog 25 tips voor echte startersnummers op gitaar waarin ook eenvoudige open akkoorden worden gebruikt.

NB. Het origineel van bovenstaande nummers wordt soms met varianten op deze open akkoorden gespeeld, maar met deze open basisakkoorden kun je ook prima meespelen.

 

Tips om gitaar akkoorden te leren spelen

Akkoorden leren spelen op gitaar kan lastig zijn, vooral in het begin. Veel voorkomende problemen zijn o.a. dat niet alle noten zuiver klinken of dat er soms zelfs noten afgedempt worden. Ook het overpakken van gitaar akkoorden is vooral in het begin erg lastig en dit vraagt tijd en toewijding om dit te leren. Naast de basistips voor beginners, kun je met de volgende tips ook zelf aan de slag om akkoorden zuiver te laten klinken en ze vloeiend over te pakken. Lukt het met onderstaande tips nog niet of wil je advies of ondersteuning? Bij Rockology Gitaarles Zevenaar kun je terecht voor het leren van al jouw favoriete nummers of akoestische of elektrische gitaar.

  1. Druk de snaren niet te hard in. De vuistregel is: druk met je vinger net hard genoeg om de noot goed te laten klinken en niet zo hard dat de toon gaat vervormen.
  2. Zorg ervoor dat je eerste vingerkootje van de verschillende vingers niet doorknikt want dan ga je snaren dempen.
  3. Zet je vingers zo dicht mogelijk tegen de volgende fret aan, dus niet middenin het vakje (de toets)
  4. Speel de akkoorden op je gitaar ook gebroken. Dat wil zeggen: speel alle noten 1 voor 1 om te horen of je niets afdempt en alles zuiver klinkt.
  5. Je duim hoort tegen de achterkant van de hals te steunen en mag niet bovenop de hals rusten.
  6. Oefen het overpakken van gitaarakkoorden eerst op een heel laag tempo. Met een metronoom kun je langzaam de snelheid opbouwen.
  7. Begin eerst met het spelen van 2 verschillende akkoorden en voeg er later langzaam 1 of 2 aan toe.

Heb je vragen over het spelen van gitaar akkoorden? Wil je nieuwe akkoorden leren? Of ben je opzoek naar een gitaardocent in Zevenaar die je kan helpen bij het leren spelen van jouw favoriete nummers? Vraag vandaag nog een gratis proefles aan en start direct!

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button