5 gitaarriffs die iedere gitarist moet kunnen spelen

Bekende gitaar riffs op gitaar leren spelenZelfs als je de band niet kent, dan ken je het nummer of tenminste de gitaarriffs. Sommige nummers springer eruit door een catchy gitaarpartij die in je hoofd blijft zitten. Goed gevonden dus en dat terwijl de meeste van deze bekende gitaarriffs vrij simpel zijn om te spelen. Misschien zit de kracht van deze gitaarpartijen juist wel in de eenvoud. Maar wat is nu precies een riff, wat maakt een gitaarrif tot een “klassieker” en welke moet je als gitarist beslist kunnen spelen? In dit blog leggen we alles uit.

Houd onze website goed in de gaten en volg Rockology op Facebook. Wie weet komt er binnenkort een deel 2 van “gitaarriffs die iedere gitarist moet kunnen spelen”. Wil je deze riffs leren spelen met behulp van een gitaarleraar? Meld je dan nu aan voor een gratis proefles bij Gitaarschool Rockology.

Wat zijn gitaarriffs?

Gitaarriffs zijn (korte) gitaarpartijen die bestaan uit akkoorden en/of noten en die vaak de basis vormen voor een nummer. Het is het bekendste stuk uit een nummer dat je aandacht grijpt en dat vaak niet snel vergeet. Vaak bestaat een gitaarriff uit 4 maten zodat het nog makkelijker in het gehoor ligt en het dus, ook voor mensen die geen instrument bespelen, vertrouwd klinkt.

Wat maakt een riff tot een klassieker?

Ten eerste moet het eenvoudig zijn en makkelijk om te onthouden. Ten tweede moet het natuurlijk lekker in het gehoor liggen en als het ook nog eens leuk is om te spelen op de gitaar dan verdient het wat ons betreft de status van “klassieker”. De volgende 5 gitaarriffs zijn goede voorbeelden van riffs die iedere gitarist zou moeten kunnen spelen. Ze staan allemaal in de normale E-stemming (E-A-D-G-B-e) en worden met overdrive / distortion gespeeld.

5 echte classic gitaarriffs

Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Deze riff van wijlen Kurt Cobain wordt in een 16-en slagje gespeeld met “power chords” en vraagt in het begin wel wat oefening. De X-en staan voor “dead notes”: een effect dat je krijgt als je de linkerhand losjes op de snaren laat rusten (niet indrukken!) en met de rechterhand ritmisch aanslaat. bekijk hier de video van Smells Like Teen Spirit van Nirvana.

nirvana - smells like teen spirit tabs en noten


Metallica – Enter Sandman

Een van de grootste hits van Metallica, mede door deze herkenbare gitaarriff. De P.M. noten zijn “gemute”, ofwel gedempt. Dit doe je door je rechterhand tijdens het aanslaan heel licht op de snaren te laten rusten zodat ze iets afgedempt worden. De E-noot op de A-snaar in maat 1,2 en 3 wordt geslide (slide in). Bekijk hier de offici√ęle video van Enter Sandman.

metallica - enter sandman tabs en noten


AC/DC – Back in Black

Een typische AC/DC riff met een beetje overdrive zodat het net iets rauwer klinkt. De boogjes in maat 2 zijn pull-off’s: een techniek waarbij je met de ringvinger iets aan de snaar trekt en deze vervolgens los laat zodat de volgende toon (open snaar) zal klinken. In die maat zit ook een “bending” (A-noot op de G-snaar) die wordt opgedrukt tot een B-noot en weer wordt teruggebracht naar een A (bend-release). Tussen de akkoorden door wordt er steeds afgedempt, zodat de akkoorden strak en heavy klinken. Bekijk hier de video van AC/DC – Back in Black.

acdc - back in black tab en noten


Black Sabbath – Paranoid

De grootste hit van Ozzy en co. uit 1970 (geschreven door gitarist Tony Iommi) wordt door velen bestempeld als het beste heavy metal nummers aller tijden.

black sabbath - paranoid tabs en noten


Deep Purple – Smoke on The Water

Deze gitaarriff van de hand van Ritchie Blackmore is misschien wel de bekendste aller tijden.

deep purple - smoke on the water tabs en noten

Vind je dit blog interessant? Deel het dan gerust of laat een berichtje achter onder dit blog! Heb je vragen? Of zoek je hulp bij het gitaarspelen? Vraag dan vandaag nog een gratis proefles aan bij Gitaarschool Rockology. Wil je zelf aan de slag met jouw favoriete nummers, dan zijn songbooks voor gitaar erg handig. Veel succes en plezier met het spelen van deze gitaarriffs!

One comment
  1. Ben een beginnende speler..
    Ziet er goed uit…

    Beantwoorden
    1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button