Gitaarles "Oerend Hard" van Normaal

Normaal wordt in een adem genoemd met “gitaarrock” en de “Achterhoek” en is een van de bekendste bands uit Nederland. De formatie rondom Bennie Jolink is de grondlegger van het Boerenrock-genre dat is gebaseerd op de blues. De Achterhoekse band werd in 1973 opgericht door Bennie Jolink (zang/gitaar) en Jan Manschot (drums) en werd landelijk bekend met het nummer “Oerend Hard”. Gezongen in het Achterhoeks dialect en eenvoudig qua opzet is dit nummer inmiddels een echte Nederlandstalige rock klassieker geworden. Na 40 jaar høken stoppen de heren er dit jaar mee en dat is een mooie aanleiding voor een echte “Achterhoekse gitaarles”. In dit blog leggen we daarom uit hoe je “Oerend Hard” van Normaal speelt op gitaar: met tabs/noten en voorzien van tekst en uitleg zodat je zelf direct aan de slag kunt! Heb je vragen of zoek je een gitaarleraar die je hiermee kan helpen? Laat het ons weten!

 

Structuur van het nummer

“Oerend Hard” is opgezet rondom een blues-structuur wat wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van het akkoordenschema met de trappen I, IV en V (1, 4 en 5). In de trappentheorie wordt het akkoord niet benoemd naar grondtoon maar naar de plek in de toonladder (in dit geval de A-majeur toonladder). Om het nummer te kunnen spelen is het niet belangrijk dat je deze theorie ook volledig begrijpt. We gaan hier nu dan ook niet dieper op in. Als je hier meer over wilt weten, vraag dan een gratis proefles aan. De akkoorden in “Oerend Hard” zoals die zijn afgeleid uit het trappenschema van A-majeur zijn:

I = A-majeur akkoord
IV = D-majeur akkoord
V = E-majeur akkoord

 

De akkoorden

Oerend Hard Normaal gitaar tabs

“Oerend Hard” wordt in het shuffle ritme gespeeld (wordt later onder het hoofdstuk “aanslag” uitgelegd wat dit is). Waarbij bovenstaande open akkoorden in de coupletten en refreinen zijn omgezet naar eenvoudigere akkoorden, namelijk “powerchords” om het strakker te laten klinken. Dit ziet er als volgt uit:

De powerchords zoals hierboven worden op een typische bluesy manier gespeeld waarbij de A5 en A6 worden afgewisseld (hetzelfde voor de D: D5 en D6 en de E: E5 en E6). Dit klinkt heel ingewikkeld maar dat is het zeker niet. Bekijk het schema hieronder maar eens waarin je speelt: A5 A5 – A6 A5 – A5 A5 – A6 A5 en het zelfde voor de D en E toonsoort. In de A5 speel je met je wijsvinger (vinger 1) het “2e vakje” en de A6 speel je op het “4e vakje” met je ringvinger (vinger 3) waarbij je de wijsvinger elkens laat staan in het 2e vakje. Dit trucje kun je ook toepassen op de D5 en de E5. Let goed op de notatie bovenaan waarmee aan wordt gegeven dat de 8-en noten als een shuffle gespeeld worden.

TIP: Wil je het slagritme echt laten klinken zoals Normaal dit nummer speelt, speel dan de 5-akkoorden (E5, A5 en D5) met de palm-mute techniek. Dit effect creëer je door je rechterhand (als je rechtshandig bent) kort op te schuiven (van de brug richting de elementen) zodat je de snaren iets afdempt. De 6-akkoorden (E6, A6 en D6) kun je tussendoor eventueel open (niet gedempt) spelen voor de afwisseling. Zo ziet het slagje van het couplet eruit:

Gitaarles Achterhoek rock, normaal Oerend Hard couplet akkoorden

In het couplet heb je nog een F5 akkoord nodig en in de bridge van het lied zien we ook nog een G majeur akkoord. Deze akkoorden speel je als volgt:

Aanslag

Ook de aanslag van de akkoorden in “Oerend Hard” is afkomstig uit de Blues. De akkoorden worden gespeeld als “Shuffle ritme” waarbij achtsten swingender gespeeld worden.  Dit nummer heeft een 4/4 ritme waar er 4 tellen in de maat zitten. Een shuffle speel je door  iedere tel 3 noten te geven. Dus zo:

1 ne me – 2 je me – 3 je me – 4 re me

Om hiervan een shuffle te maken speel je 2 van deze 3 tonen per tel, waarvan de eerste lang (2/3) en de tweede kort (1/3) duurt. Hieronder staat uitgelegd hoe je van een “3 noten per tel ritme” (linkse maat) naar een “shuffle ritme” (rechtse maat) gaat.

shuffle-ritme

Er worden in het nummer verschillende loopjes ter versiering tussendoor gespeeld, maar voor nu richten we ons alleen nog even op het ritme van de slaggitaar. Wil je graag aan de slag met deze licks en solo’s in dit nummer? Neem dan vrijblijvend contact op!

Nog even wat belangrijke punten:

  • Aan het einde van het couplet speel je de laatste F5 + E5 in 1 maat, dus: 1 en 2 e (F5) 3 en 4 en (E5) en dan ga je terug naar de A5/A6.
  • In 2e helft van de bridge (het middenstuk) worden de akkoorden getokkeld (in losse noten gespeeld i.p.v. in een keer aanslaan).
  • Waar in onderstaand schema 1 akkoord staat geschreven (bijv. D) speel je soms ook meerdere maten dit akkoord. Luister zelf goed wanneer er wordt gewisseld naar een ander akkoord. (TIP: tel mee, zodat je precies weet wanneer je moet wisselen).

Tot zover helder? Dan nu aan de slag met het nummer.

 

Akkoordenschema van “Oerend Hard”

Hopelijk vond je deze gitaarles leerzaam en kun je zelf aan de slag om Oerend Hard van Normaal op gitaar te spelen. Ben je opzoek naar Gitaarles? Achterhoek rock leren spelen? Rockology Gitaarles Zevenaar helpt je graag bij het leren spelen van jouw favoriete muziekstijl. Bekijk hier alle informatie over de gitaarlessen die wij aanbieden en meld je vandaag nog aan! Bij Rockology kun je direct starten met gitaarles in Zevenaar.

4 comments
  1. Dit is voor mij de eerste keer dat een nr zo goed wordt uitgelegd.

    Beantwoorden
    1
  2. ik zit dit nummer nu een week te spelen op school en weet hem al bijna

    Beantwoorden
    2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button