De beste Nederlandse gitaristen

We zijn vaak geneigd om voor gitaarinspiratie naar Amerikaanse en Engelse gitaarhelden te kijken en ons eigen land een beetje te vergeten. En dat is jammer, want Nederland heeft een aantal geweldige gitaristen voortgebracht! Denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde Eddie van Halen, progrocker Jan Akkerman of romagitarist Stochelo Rosenberg. In dit blog lees je meer over de beste Nederlandse gitaristen en tippen we je hun beste albums.

Jan Akkerman

 • Genre: progressieve rock, blues, jazz fusion
 • Beste album: Focus II

Gitarist en lutier Jan Akkerman (1946) heeft een flinke stempel op de Nederlandse pop- en rockmuziek gedrukt. De geboren Amsterdammer nam op zijn 13e zijn eerste single op en werd in de jaren ’70 wereldberoemd met zijn progrockband Focus. Na meerdere tophits te hebben gescoord, zoals ‘Hocus Pocus’ en ‘Sylvia’, ging Akkerman solo en verdiepte hij zich in de blues, jazz en zelfs in barokke muziek. Hij werd sessiemuzikant voor André Hazes en speelde met onder andere Herman Brood, Phil Collins en BB King. Momenteel laat Akkerman met zijn jubileumtour door Nederland zien dat zijn muziek springlevend is.

Ad Vandenberg

 • Genre: (hard)rock, heavy metal
 • Beste albums: Whitesnake/1987, Vandenberg’s Moonkings

De geboren Hagenees Ad Vandenberg (1954) is het bekendst om zijn werk met de hardrockband Whitesnake en zijn eigen band, Vandenberg, waarmee hij in de jaren ’80 en ’90 meerdere successen had. Zo was de ultiem catchy solo van Whitesnake’s ‘Here I Go Again’ van zijn hand. Maar van vergane glorie is geen sprake; in 2013 zocht de gitarist een aantal getalenteerde muzikanten om zich heen en vormde hij de band Vandenberg’s Moonkings, waarmee hij teruggrijpt op muzikale invloeden zoals Jimi Hendrix en deze mixt met de dynamiek van bands als de Foo Fighters. Sindsdien hebben de Moonkings menig zaal in Nederland en daarbuiten compleet plat gespeeld.

Harry Sacksioni

 • Genre: instrumentaal, folk
 • Beste album: Meta Sequoia

De tweede Amsterdammer op de lijst is Harry Sacksioni (1950), die sinds de jaren ’70 een flink oeuvre aan instrumentale albums heeft opgebouwd. Sacksioni, die momenteel in Lienden in Gelderland woont, staat bekend om zijn alternatieve aanpak. Zo brengt hij al zijn muziek uit via onafhankelijke labels, als protest tegen de hoge prijs van cd’s, en interesseert commercieel succes hem weinig. Die eigenzinnigheid komt ook terug tijdens zijn concerten; Sacksioni switcht gemakkelijk tussen gitaren, van 6-snarig tot 12-snarig, vertelt verhalen en bespeelt een bijzondere ‘hybride’ gitaar (half elektrisch, half akoestisch), die Bert Kwakkel voor hem bouwde.

Stochelo Rosenberg

 • Genre: jazz
 • Beste album: Live at the North Sea Jazz Festival

Één van Neerlands onvervalste jazzhelden is toch wel Stochelo Rosenberg (1968). De gitarist, die zijn roots in de Nederlandse romagemeenschap heeft, begon op zijn 10e met gitaar spelen. In zijn speelstijl hoor je de invloeden van zijn grote voorbeeld Django Reinhardt duidelijk terug. Rond 1992 richtte hij met twee van zijn neven de band Rosenberg Trio op, waarmee hij een geheel eigen genre in het leven riep, de zogenaamde ‘gypsy swing’. Rosenberg speelde sindsdien mee op een tribuut voor Django Reinhardt en op het North Sea Jazz Festival.

Eddie van Halen

 • Genre: (hard)rock
 • Beste album: 1984

De Nijmeegse Eddie van Halen (1955) is met recht een duizendpoot te noemen. Van Halen verhuisde op jonge leeftijd met zijn gezin naar Amerika, waar hij gitaar leerde spelen. In 1972 richtte hij met zijn broer en een bassist de rockband Van Halen op. Naast het succes dat hij met deze band had, speelde Van Halen ook met andere artiesten, zoals Michael Jackson, voor wie hij de gitaarsolo in ‘Beat It’ schreef en inspeelde. Wat betreft zijn gitaarwerk staat hij bekend om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de two-hand-tappingtechniek die je ook veelvuldig in Van Halen songs terughoort. Daarnaast is Eddie natuurlijk ook bekende van de ‘Frankenstrat’ gitaar, wat staat voor een samentrekking van Frankenstein en Stratocaster. Deze gitaar, die hij wegens geldgebrek zelf bouwde uit losse onderdelen van o.a. Charvel en Fender onderdelen, is sindsdien bekend vanwege het opvallende design met de bekende zwart/geel en rood/zwart witte streepcombinaties.

Tot zover onze lijst van de beste Nederlandse gitaristen! Heeft dit rijtje geweldige muzikanten voor de nodige dosis inspiratie gezorgd en wil je zelf ook beginnen met gitaar spelen of juist verder komen met je gitaarspel? Dan is gitaarles nemen een goede start om je talent te ontwikkelen. Je kunt je hier aanmelden voor een gratis proefles bij Rockology – Gitaarles Zevenaar.

4 comments
 1. Kan nog een goede gitarist maar ben zijn achternaam vergeten zijn voornaam is herman weet iemand die het weet dank u

  Beantwoorden
  1
 2. En wat denken we van George Kooijmans en Eelco Gelling

  Beantwoorden
  2
  • Mooie toevoegingen, de lijst is oneindig 😉 bedankt !

   Beantwoorden
   2
  • jesse van ruller, roeni k roa

   Beantwoorden
   2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button