5 gitaartips van bekende gitaristen!

Als gitarist zul je in je vrije tijd de nodige uurtjes op YouTube doorbrengen om gitaarvideo’s te bestuderen en je hebt vast ook de nodige gitaarmethodieken in de kast staan waar je dagelijks oefeningen uit speelt. Toch kan het gevoel je bekruipen dat je (de laatste tijd) op hetzelfde niveau blijft hangen. Benieuwd hoe jij jouw gitaarspel naar nieuwe level kunt tillen en ben je opzoek naar handige gitaartips en ervaringen? Van wie kun je beter leren dan van de pro’s! Met deze gitaartips van de grootste gitaarhelden ter wereld zit je in no-time weer in de leermodus en kun je blijven groeien als gitarist.Gitaartips Slash Guns n Roses Rockology Zevenaar

1. Slash (Guns n’ Roses)

Slash staat er nou niet bepaald bekend om dat hij graag praat. Maar een aantal gitaar tips die hij aan (beginnende) gitaristen wil meegeven zijn:

Luister goed naar wat je favoriete gitaristen doen. Probeer riffs en licks na te spelen, ontdek welke toonladders en technieken ze gebruiken en doe er je eigen ding mee.

Dit is een prima manier om je spelkennis te verbreden en je eigen stijl te gaan ontwikkelen.
Maar dat krijg je niet zomaar in de schoot geworpen.

Verder heb je een oneindige hoeveelheid geduld, creativiteit en een “do-or-die houding” nodig om hetgeen te kunnen bereiken waar je voor gaat.


2. BB King

Dynamiek is iets waar gitaristen vaak weinig tot geen aandacht aan besteden. De Koning van de Blues, BB King, is altijd een groot voorstander geweest van dynamiek in zijn gitaarspel. Een bekende uitspraak van hem was:

Je schreeuwt ook niet constant naar iedereen, want dan zou je iedereen afschrikken.

Dit concept is goed te vertalen naar je gitaarspel door ervoor te zorgen dat je niet alle noten even hard, even snel of in dezelfde toonsoort/scale speelt, maar breng de nodige variatie aan in je spel. Doe er je voordeel mee!

3. Steve Vai

Gitaar virtuoos Steve Vai wordt gezien als een van de best onderlegde en meest technische gitaristen ter wereld. Een van de dingen die zijn spel kenmerken is de expressie die hij gebruikt. Zelf zegt hij hierover:

Probeer erachter te komen hoe je je voelt als je speelt en/of muziek schrijft op de gitaar. Als je in contact staat met je gevoelens en gedachten dan weet je precies wat je moet doen. Alles in je spel komt daaruit voort en als je dit eenmaal ontdekt dan gaat er een wereld voor je open. Gedachten en gevoel beïnvloeden elkaar ook, dus als je bewust kiest voor andere gedachten, dan zal dit ook z’n uitwerking hebben op hoe je je voelt.

4. James Hetfield (Metallica)

Waar veel gitaristen bij snelle riffs juist de voorkeur aan geven aan de alternate picking techniek (wisselslag), kan het in sommige gevallen juist veel beter klinken om alles met downstrokes (naar beneden aanslag) te spelen. James Hetfield van Metallica staat bekend om zijn voorliefde voor downpicking. Zelf zegt hij hierover:

Als je achtsten of zestiende noten speelt, dan zul je hard moeten werken. Het vraagt veel oefening om kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen. Het is lastig om het goed te doen, want je timing moet perfect zijn.

James Hetfield speelstijl tips

De riffs op Metallica’s album Master of Puppets zijn bijvoorbeeld bijna allemaal ingespeeld met downstrokes waardoor het niet alleen strakker maar ook “heavier” klinkt.

5. Mark Knopfler (Dire Straits)

Mark Knopfler van de Dire Straits is bekend van hits als Sultans of Swing en Money for Nothing en natuurlijk om zijn speltechniek waarbij hij vaak speelt met een duimplectrum in combinatie met zijn vingers. Als songwriter heeft hij een goede gitaartip:

Zet je gitaar eens in een andere tuning als je gaat schrijven, gebruik een capo of schrijf op een steelstring of akoestische gitaar als je meestal juist voor de elektrische gitaar kiest of wissel eens van versterker. Dit kan namelijk voor een grote verandering zorgen waardoor je andere dingen gaat schrijven en nieuwe ideeën krijgt.

Heb je zelf nog handige gitaar tips die je wilt delen? Laat het ons weten in een reactie op dit blog! Veel succes!

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button