10 Tips voor het kopen van je eerste gitaar

Als je gitaar wilt leren spelen dan kom je gelijk voor een lastige keuze te staan, namelijk: welke gitaar moet je kopen? Ga je voor een elektrische of een akoestische? Kies je voor een gitaar van een onbekend merk die in de aanbieding is, of ga je toch voor een gitaar van een gerenommeerd merk die in veel opzichten vaak beter zijn maar ook een stuk duurder. Ga je jouw eerste gitaar kopen, dan is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. In dit blog krijg je antwoord op deze vragen en help ik je op weg naar een goede keuze. Aan de hand van dit stappenplan kun je jouw eerste gitaar kopen die bij jou past! Hopelijk heb je er dan jarenlang plezier van.

1. Akoestisch of elektrisch

Dit is de eerste keuze die je voor jezelf wilt maken. Eerder heb ik al een blog geschreven over de verschillen tussen een akoestische en elektrische gitaar. Hoewel het allemaal gitaren zijn, hebben deze instrumenten ook aanzienlijke verschillend in klank, de manier waarop je ze kunt bespelen en de speelbaarheid. Een klassieke (akoestische gitaar) bijvoorbeeld heeft nylon snaren die zachter aanvoelen aan je vingers en een hals die breder is wat met name voor fingerstyle gitaarspel erg prettig is. Speel je liever slaggitaar (met een plectrum) en spreekt de klank van een western gitaar je meer aan, dan kies je voor een steelstring als je een eerste gitaar gaat kopen. Krijg je kippenvel van het geluid van een elektrische gitaar, wil je met een versterker spelen, gitaar effecten gebruiken, soleren en (heavy) rock riffs spelen, dan is de elektrische gitaar het juiste instrument voor jou. Houdt er rekening mee dat je bij de aanschaf van een eerste elektrische gitaar dus ook een versterker moet aanschaffen.

2. Voor welke muziekstijl?

Hou je van klassieke muziek, wil je graag met je vingers gitaar leren spelen? Dan is een klassieke gitaar het instrument dat je zal bevallen. Wil je met je gitaarspel meer de kant op van singer-songwriters en wil je bijvoorbeeld jezelf begeleiden als zanger met akkoordenspel op je gitaar dan is een western gitaar de juiste keuze. Maar om te kunnen scheuren zoals Metallica en Guns n’ Roses, of te kunnen soleren als Jimi Hendrix, Joe Satriani of Eddy van Halen, heb je toch echt een elektrische gitaar nodig met versterker.

3. Welke maat?

Voor volwassenen is een volwassenenmodel gitaar eigenlijk altijd de beste keuze, maar soms kan een 7/8 model net wat beter aanvoelen. Echter, voor kinderen is een 1/2 gitaar 3/4 model vaak juist een goede optie. Ook hier geldt dat uitproberen eigenlijk de enige manier is om erachter te komen of de gitaar bij de lichaamsbouw en lengte past.

4. Budget

Duurder is niet per definitie beter want de kwaliteit van een gitaar is niet alleen afhankelijk van het prijskaartje. Natuurlijk zit het prijsverschil tussen instapmodellen en de exclusievere modellen wel ergens in. Meestal zijn er betere houtsoorten gebruikt voor de body, de hals en het fretboard, heeft de gitaar kwalitatief betere hardware (stemmechanieken, tremolo, elementen et cetera) en is de gitaar net iets beter afgewerkt. Een beginnersgitaar hoeft echter zeker niet slecht te zijn en is doorgaans prima om de eerste beginselen van het gitaarspelen op te gaan leren. Na verloop van tijd kun je altijd een andere (lees: betere) gitaar aanschaffen als je voelt dat je hier aan toe bent. Wel is het aan te bevelen dat je de gitaar laat afstellen door luthier (gitaarbouwer). Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de gitaarboeken in te duiken en jezelf te verdiepen in het afstellen van een gitaar.

5. Nieuw of tweedehandse gitaar kopen?

Ga je voor een nieuwe of een gebruikte gitaar? Een goede vraag om jezelf te stellen, want met wat geluk kun je voor weinig een erg goede gebruikte gitaar op de kop tikken waar je nieuw een stuk meer geld voor zou moeten neertellen. Het voordeel? Voor hetzelfde bedrag als een nieuwe instapgitaar kun je dan een eerste gitaar van veel betere kwaliteit aanschaffen. Let bij de aanschaf wel op een aantal dingen zodat je geen kat in de zak koopt. Heeft de gitaar deuken en beschadigingen? Soms kan dit juist sierlijk zijn omdat het de gitaar een ‘vintage’ of wel ‘relic’ look geeft. Als de gitaar is ingeplugd in de versterker, hoor je dan een sterkte brom/ruis? Test de gitaar ook op een andere versterker en kijk of het “probleem” zich nog voor doet. Check de hals of deze niet gedraaid is (krom getrokken). Steken er fretten uit (bovenop of aan de zijkanten) of zijn de fretten te ver ingesleten (door veelvuldig gebruik) houdt er dan rekening mee dat er een flink prijskaartje zit aan een reparatie zoals een “fret-job”. Probeer de gitaar uit en check of deze goed gestemd blijft (ook bij het gebruik van een eventuele tremolo). Lees ook punt 8 in dit artikel eens door voor meer tips over het beoordelen en kopen van je eerste gitaar. Twijfel je er aan of je zelf een gitaar op waarde kunt beoordelen, neem dan altijd een ervaren gitarist mee die je kan adviseren bij je aanschaf of vraag online advies.

tips voor het kopen van je eerste gitaar kopen

6. Uiterlijk zegt niet alles

Natuurlijk zul je in eerste instantie een gitaar uit het rek pakken die er gaaf uitziet. Maar je zult niet de eerste zijn die aangenaam verrast wordt door die ene gitaar die misschien niet als eerste je aandacht trok, maar die zo heerlijk speelt en geweldig klinkt dat je gelijk verkocht bent. Mijn advies is: Probeer zoveel mogelijk verschillende gitaren uit en laat je informeren door een verkoper over de verschillen en mogelijkheden. Koop je een eerste gitaar en speelt deze gelijk voortreffelijk, dan is de kans groot dat je hier later veel plezier van zult blijven hebben.

7. Gitaren uitproberen

De enige manier om erachter te komen of een gitaar bij je past, lekker in de hand ligt en het geluid heeft waar je naar opzoek bent, is door ze uit te proberen. Het klinkt logisch, maar ik hoor geregeld dat gitaren via internet worden gekocht (onder het motto: hij ziet er gaaf uit) zonder dat er ook maar 1 noot op is gespeeld. Je hebt dan geen idee van de klank, hoe de hals speelt en hoe de gitaar aanvoelt. Ga naar een goede gitaarwinkel met een uitgebreid assortiment en trek er zeker een middag voor uit om zoveel mogelijk verschillende merken en modellen te testen. Laat je niet verleiden door verkopers met een sterke voorkeur voor de iets duurdere modellen, maar ga zeker ook niet voor het goedkoopste model als je een (eerste) gitaar gaat kopen.

8. Eerste gitaar kopen: belangrijke punten om op te letten

Ga je een eerste gitaar kopen en heb je niemand die met je meegaat om de kwaliteit te beoordelen? Dan moet je zelf op een aantal dingen letten (ook bij een nieuwe gitaar!), zodat je in ieder geval niet de kat in de zak koopt.  Kijk, met de gitaar op z’n kant (body tegen je borst en hals naar voren wijzend) met een oog dichtgeknepen, langs de hals van de gitaar. Een gitaarhals moet altijd iets hol staan, maar is deze bol of juist kaarsrecht dan is dat geen probleem maar moet de gitaar afgesteld worden door deskundige. Een hals die gedraaid is, vormt wel een probleem en is in feite onbruikbaar. Stem de gitaar met een stemapparaat, speel wat op de gitaar (of vraag dit aan een verkoper) en stem de gitaar vervolgens weer. Blijft deze in de juiste stemming? Draai aan de volumeknoppen, element switch en stemmechanieken en kijk of alles goed vast zit en niet klemt of vreemde bijgeluiden maakt. Kijk vervolgens of de gitaar geen beschadigingen heeft en of alle originele benodigdheden worden meegeleverd.

9. Prijzen vergelijken

Hoewel ik een groot voorstander ben van het uitproberen van gitaren voordat je gaat kopen, kun je met een online aankoop een hoop geld besparen. Zo koop je namelijk de beste gitaar voor het scherpste tarief. Op het internet kun je prijzen vergelijken want vaak zitten er nog aanzienlijke prijsverschillen tussen dezelfde modellen bij verschillende winkels. Als je de goedkoopste optie hebt gevonden, dan kun je ‘m altijd in de betreffende winkel gaan uitproberen. Online kun je ook veel reviews vinden zodat je al een idee hebt van de kwaliteit van de gitaar op basis van ervaringen van andere gitaristen.

10. Gratis advies bij het kopen van een eerste gitaar

Heb je al gitaarles in Zevenaar bij Rockology of wil je gitaarles bij ons gaan volgen, dan helpen we je graag bij de keuze als je een geschikte eerste gitaar gaat kopen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het plannen van een kennismakingsles.

Heeft dit artikel je geholpen? Laat dan een berichtje achter als reactie op dit blog! Veel succes met je zoektocht naar jouw eerste gitaar.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button