5 manieren om je gitaar te stemmen

Je gitaar stemmen: het is een van de basisvaardigheden van iedere gitarist. Met name beginnende gitaristen vinden het vaak lastig om de gitaar in de juiste stemming te krijgen. Want hoe werkt een stemapparaat precies en hoe stem je een gitaar? In welke stemming moeten de snaren komen te staan en hoe weet ik nu of mijn gitaar goed gestemd is? Dit zijn slechts een aantal vragen waar veel gitaristen mee worstelen. In dit blog leggen we verschillende manieren uit hoe je een akoestische of elektrische gitaar goed kunt stemmen en waar je op moet letten. Na het lezen van dit blog zul je nooit meer last hebben van een valse gitaar!

In dit blog gaan we niet in op alternatieve stemmingen maar leggen we uit hoe je de gitaar in de algemene E-stemming zet. Dus van laag naar hoog (dik naar dun) : E – A – D – G – B – e

Stemapparaat

Verreweg de meeste gitaristen stemmen hun gitaar met een stemkastje (tuner). Deze handige apparaatjes zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen en liggen qua prijs rond de €15,- euro. Bekende merken zijn Korg, Boss en en Yamaha en de Korg CA-1 is een goed voorbeeld van een instapmodel allround tuner voor een schappelijke prijs.

De clip-on tuners zijn een goedkoper alternatief voor een stemapparaat en zijn o.a. hier verkrijgbaar. Zoals de naam doet vermoeden klem je deze tuner op de kop van je gitaar en ben je klaar voor het gitaar stemmen.

Een tuner werkt als volgt: De ingebouwde microfoon registreert de toon en het apparaat herkent de frequenties van de betreffende snaar die je aanslaat. Als je de gitaar via een kabel aansluit op je stemkastje dan wordt de toon direct via het apparaat en dus niet via de microfoon herkent. Op het display staat vervolgens of de betreffende snaar te laag of juist te hoog is gestemd en op basis hiervan kun je bijstellen tot je de juiste toon hebt.

TIP: Wil je een elektrische gitaar stemmen en ga je hier een stemapparaat voor aanschaffen, let er dan op dat het stemkastje een jackingang heeft. De meeste stemkastjes hebben naast een jackingang ook een ingebouwde microfoon, maar voor het stemmen van een elektrische gitaar werkt dit helaas niet altijd even goed. Ga je een akoestische gitaar stemmen dan is een stemapparaat met microfoon juist aan te raden.

Gitaar stemmen op gehoor

Het je geen stemapparaat in de buurt dan is je gitaar stemmen op gehoor een prima mogelijkheid. Het enige dat je nodig hebt is 1 juiste toon, bijvoorbeeld een lage E die al goed gestemd is (lees zuiver klinkt). Die toon kun je bijvoorbeeld uit een liedje halen, zoals “Nothing Else Matters” van Metallica bijvoorbeeld, waarbij de eerst gespeelde noot een lage E is. Luister goed, stel je snaar bij en luister opnieuw tot jouw lage E hetzelfde klinkt als die in het nummer.

Vervolgens is het stemmen van de overige snaren erg eenvoudig. Het gaat als volgt in z’n werk:

Als je het 5e vakje op de lager E snaar (1e snaar) indrukt, dan moet deze hetzelfde klinken als de open A snaar (2e snaar). Je stelt de open A snaar (niet de E snaar!) bij tot deze hetzelfde klinkt als de E snaar die je indrukt op vakje 5. Is dit gedaan. Vervolgens pas je hetzelfde trucje toe op de A snaar (5e vakje A snaar moet hetzelfde klinken als de open D snaar) en op de D snaar (D snaar 5e vakje moet hetzelfde klinken als de open G snaar). Het stemmen van de B-snaar vormt een uitzondering op deze regel. Hiervoor druk je het 4e vakje op de G snaar in en deze dient hetzelfde te klinken als de open B snaar. De hoger E snaar stem je vervolgens weer door het 5e vakje op de B snaar in te drukken. Hieronder staat een afbeelding die het gitaar stemmen volgens deze methode verduidelijkt.

gitaar stemmen methode

TIP: Je kunt de gitaar natuurlijk ook stemmen via een ander instrument, bijvoorbeeld met een piano of keyboard. Hoe je dat doet zie je hieronder.

methode om gitaar te stemmen via keyboard of piano

 

Gitaar stemmen met een effectpedaal

Veel effectpedalen hebben tegenwoordig een ingebouwde tuner. De producten van line 6, zoals de POD serie bijvoorbeeld, hebben een ingebouwde stemfunctie. Er zijn ook racktuners verkrijgbaar zoals de BTR2000 van Behringer bijvoorbeeld die ook over een microfoon beschikken. Daarnaast zijn er ook losse “pedal tuners” zoals de Korg Pitchblack tuner die met name voor live muzikanten die op het podium willen stemmen een uitkomst zijn.

Online je gitaar stemmen

Spelen op gitaar die niet goed gestemd is, dat is een van de meest voorkomende fouten van beginnende gitaristen. Een handige manier om je gitaar te stemmen is via een referentietoon. In dit filmpje bijvoorbeeld worden de noten, zoals ze moeten klinken, voorgespeeld zodat je de gitaar zelf op je gehoor kunt stemmen.

Apps voor je tablet en smartphone

Handig voor onderweg want met je telefoon of tablet op zak heb je altijd een tuner bij de hand. Er zijn zowel gratis als betaalde apps verkrijgbaar voor alle besturingssystemen. Hieronder een aantal gratis apps om je gitaar te stemmen op een rijtje:

  • gStrings Chromatic Tuner (Android)
  • Guitar Tuna (Android)
  • Guitar Tuner Free (Android)
  • Guitar Tuner App (iOS)
  • ProGuitarTuner (iOS & Android)
0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button