De meest voorkomende beginnersfouten van gitaristen

Als je begint met gitaar spelen dan wil je natuurlijk gelijk een goede start maken. Daarbij is het natuurlijk niet erg om fouten te maken, want van je fouten leer je het meeste. Er zijn echter een aantal zaken waar je met name in het begin op moet letten zodat je de basisbeginselen van het gitaar leren spelen goed aanleert. Klinken je akkoorden (nog) niet zoals je zou willen? Moeite met de vingerzettingen of het spelen van slagritmes in de maat? In dit blog krijg je tips om de meest gemaakt beginnersfouten op gitaar te voorkomen.

Rammelende akkoorden

Weinig beginnende gitaristen krijgen het voor elkaar om de eerste akkoordgrepen gelijk goed te laten klinken. Met “goed” bedoelen we dat je het akkoord met de juiste vingers pakt, dat het alle losse tonen in het akkoord goed klinken en dat je vingers rechtop staan en zover mogelijk tegen de volgende fret aan. Deze punten kun je dus ook als een “checklist” gebruiken bij het leren spelen van gitaarakkoorden. Houdt er rekening mee dat er onder de vingers voldoende ruimte moet zijn voor onderliggende snaren om te kunnen trillen. Zet je vingers dus rechtop in de toets. Tokkel het akkoord (toon voor toon spelen) zodat je goed kunt horen waar er nog verbetering wenselijk is. En wees vooral geduldig, want het kan even duren voordat je de eerste akkoorden goed kunt spelen.

Zonder ritme spelen

Als je akkoorden kunt spelen dan ben je klaar voor de tweede stap, namelijk: het overpakken van akkoorden zodat je een lied kunt gaan spelen. Daarbij is het belangrijk dat je het overpakken van verschillende gitaarakkoorden in een ritme gaat oefenen. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door zelf met je voet de maat te tikken (1 – 2 – 3 – 4) of door een metronoom te gebruiken die de maat voor je aangeeft. Het spelen in een ritme zorgt ervoor dat je strakker in de maat gaat spelen, een beter ritmegevoel ontwikkelt en later dus ook bekende liedjes op gitaar mee kunt gaan spelen.

Op volle snelheid oefenen

Een van de meest gemaakte fouten die ik tijdens de lessen bij studenten zie is dat ze te snel willen. Het is verstandig om akkoorden en slagritmes, maar ook licks, riffs en solo’s eerst langzaam te oefenen. Let daarbij op je aanslag, op de houding en de techniek van je rechterhand, speel in het ritme en zorg ervoor dat alle noten duidelijk hoorbaar zijn. Als je het betreffende stuk op laag tempo (bijvoorbeeld op 50% of 75% van het originele tempo) vlekkeloos kunt spelen, voer dan pas de snelheid op tot het gewenste niveau. Je moet immers eerst leren lopen voordat je kunt rennen! Een goede metronoom kopen kan je hierbij helpen! Je kunt hiermee de snelheid steeds verder opbouwen.

metronome kopen

Met een metronoom kun je zowel snelheid als ritme oefenen.

Stappen overslaan

Je weet dat het beter is om eerst met de basisakkoorden te beginnen als startende gitarist. Maar dat ene leuke nummer heeft een paar barré akkoorden die een stuk lastiger zijn, en toch kom je in de verleiding om gelijk hiermee aan de slag te gaan. Dit is slechts een van de vele voorbeelden die ik kan noemen waarmee beginnende gitaristen de mist in gaan. Een goede gitaarleraar helpt je om een lijn uit te stippelen van dingen die je kunt gaan oefenen zonder dat het saai wordt. Een plan van aanpak en ook volgens dit plan oefenen is namelijk al een heel goed begin voor je gitaarcarrière.

Onregelmatig oefenen

Een drukke baan, school of andere verplichtingen zorgen er voor dat je vaak minder aan gitaar spelen toe komt dan je zou willen. Met een aantal handige tips kun je zelfs met een overvolle agenda nog gitaar leren spelen. Heb je besloten er helemaal voor te gaan, dan is het goed om deze motivatie natuurlijk vast te houden. Wekelijks gitaarles volgen is goede stok achter de deur en zorgt er voor dat je structuur houdt. Vooral in het begin is dit haast noodzakelijk om gitaar te leren spelen. Daarbij is het net zo belangrijk dat je thuis goed oefent. Het is beter om 3 of 4 keer per week 10 – 15 minuten geconcentreerd te oefenen dan 1x per week 2 uur. De kracht zit ‘m in de herhaling en hoe vaker je oefent, hoe sneller je gitaar leert spelen. Plan het gitaar oefenen dan ook, net als sport of andere bezigheden, in je agenda zodat je het niet vergeet.

Verkeerde manier van oefenen

Een goede oefenstrategie is het sleutelwoord tot succes op de gitaar. Wil je gitaar leren spelen dan heb je een goede manier van oefenen nodig om resultaat te bereiken. Veel beginnende gitaristen duiken gelijk op YouTube om gitaarlessen te gaan bekijken en komen er al gauw achter dat het vaak niet goed werkt. Er is geen docent die met je meekijkt en er op blijft letten dat je de techniek goed ontwikkelt. Veel gitaarlessen zijn daarnaast in het Engels en niet of nauwelijks gericht op absolute beginners. Als je na de uitleg wilt oefenen moet je de video pauzeren en ben je direct weer uit je concentratie. Een gitaarleraar waar je 1 keer per week naar toe gaat kan je in korte tijd veel verder helpen. Daarnaast kun je bij een goede gitaardocent ook terecht met al je vragen.

Nog wat handige tips om zo optimaal mogelijk te oefenen:

  • Zorg ervoor dat je een goede beginnersgitaar hebt
  • Oefen in een rustige ruimte waarbij je niet teveel afleiding hebt
  • Oefen juist de dingen die je (nog) niet goed beheerst
  • Leer van je fouten en kijk goed waarom dingen wel of juist niet werken
  • Zorg voor een goede houding tijdens het spelen
  • Voorkom verveling: speel naast de oefeningen ook liedjes die je echt leuk vindt

Heb je nog vragen of wil je hulp bij het gitaar leren spelen? Neem dan vrijblijvend contact op voor een gratis proef gitaarles in Zevenaar. Wist je dat onze gitaarschool ook goed bereikbaar is vanuit Didam, Wehl, ‘s-Heerenberg, Duiven, Angerlo, Westervoort, Huissen, Tolkamer en Lobith? Klik hier voor een routebeschrijving.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button