5 misverstanden over gitaar spelen – deel 2

gitaar leren spelen: 5 misverstanden, deel 2

Misverstanden over gitaar spelen hoor je heel veel. Zo bespraken we vorige week vijf fabels die je als (beginnend) gitarist alleen maar in de weg staan. Zoals dat je verplicht noten moet lezen bijvoorbeeld, of dat je een muzikaal wonderkind moet zijn om gitaar te kunnen leren spelen. Deze week ontkrachten we nog 5 misverstanden over gitaar spelen. Want het is ontzettend jammer als je je door deze misverstanden zou laten tegenhouden om de gitaar op te pakken!

#1: Je moet veel geld uitgeven aan je eerste gitaar

Veel beginnende gitaristen geven onder het motto ‘een goed begin is het halve werk’ een fortuin uit aan hun eerste gitaar. Natuurlijk geeft het een prettig gevoel als je je gitaarspullen in orde hebt, maar dure ‘gear’ maakt je geen betere gitarist. Om een indicatie te geven: je kunt al prima akoestisch gitaar leren spelen met een westerngitaar beginnersset van rond de € 150. Hiermee heb je een gitaar, gitaartas en stemkastje. Wil je starten met elektrische gitaar, dan heb je voor € 250 tot € 300 al een hele goede startersset inclusief gitaar, gitaartas en versterker. Of je een goede gitarist wordt, dat hangt natuurlijk ook af van je motivatie en hoeveel je gaat oefenen.

#2: Je moet jezelf kunnen leren gitaar spelen

Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Django Reinhardt… een hoop artiesten hebben zichzelf gitaar leren spelen. En wanneer je hen in actie ziet, is het verleidelijk om te denken: “ik leer het mezelf wel! Hoe moeilijk kan het zijn?”. Achter het idee dat je jezelf MOET leren spelen zit vaak de onbewuste opvatting dat jij je instrument begrijpt zoals niemand anders en dat je niemand nodig hebt om prachtige nummers te leren spelen. Natuurlijk bestaan er gitaarwonders die het gitaar spelen heel gemakkelijk en snel oppikken, maar van de 10 mensen die zelf aan de slag gaan met een boek of wat YouTube-filmpjes zijn er waarschijnlijk zo’n 9 die na verloop van tijd niet vooruit komen en uiteindelijk gefrustreerd de gitaar in een hoek gooien. Lang verhaal kort: het is mooi als je jezelf kunt leren gitaar spelen – doe in dat geval vooral je ding. Maar het moet niet – als jij liever gitaarlessen neemt om te kunnen sparren met een leraar, dan is dat simpelweg jouw manier van leren. Een goede gitaarleraar helpt je zeker verder met het gitaarspelen en zorgt ervoor dat je een goede (basis)techniek aanleert.

#3: Je moet supersnel kunnen spelen

Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is het snelle gitaarspelen heel erg in opkomst geraakt. Op het gitaar georiënteerde Shrapnel label waren het gitaristen als Marty Friedman, Vinnie Moore, Jason Becker, Greg Howe en Tony MacAlpine om er maar een paar te noemen, die met hun virtuoze gitaarwerk menig gitarist inspireerde.   Maar kijk bijvoorbeeld ook naar gitaristen als Eddie Van Halen en Yngwie Malmsteen en je hebt het gevoel dat je niet meetelt als je niet minstens 1000 noten per minuut uit je instrument ramt of de meest vloeiende manier die je je maar kunt voorstellen. Maar ook hier geldt: als je het kunt is het natuurlijk geweldig, maar je hoeft niets.

gitaar spelen tips en misverstanden

Sommige gitaristen zijn in de wieg gelegd om snelle solo’s te kunnen spelen, anderen om geweldige nummers te schrijven en weer anderen om solide partijen als slaggitarist te spelen. Zoek naar wat jouw talent is op gitaargebied en hoe jij het fijnst speelt en het meeste uit je gitaarspel haalt. Je kunt beter goede nummers schrijven of relaxed leadgitaar spelen dan dat je een repertoire vol slordig gespeelde ‘snelle’ solo’s hebt.

#4: Je moet beter zijn dan andere gitaristen

Dit misverstand over gitaar spelen ligt in het verlengde van de vorige. Bij gitaar spelen gaat het niet om beter, sneller en harder spelen dan een ander; het gaat om wat jij te vertellen hebt met je gitaar, om jouw specifieke talent en hoe je dat gebruikt. Daarnaast is  jezelf vergelijken met anderen over het algemeen extreem demotiverend, omdat er altijd ergens ter wereld een gitarist is die het beter kan dan jij (zoek voor de grap maar eens op YouTube naar kinderen die gitaar spelen). Hoe dan ook, gitaar spelen is kunst, geen sport, en daarom is competitie nergens voor nodig. Focus je vooral op het ontwikkelen van je eigen stijl en benut daarbij je talenten. Wil je hierbij graag hulp van een gitaarleraar in Zevenaar, zodat je het meeste uit je gitaarspel kunt halen? Bij Rockology helpen we je graag om een betere gitarist te worden. Benieuwd wat je in de gitaarlessen kunt leren? Kijk dan op deze pagina met informatie over gitaarles bij Rockology

#5: Je moet afzien om gitaar te leren spelen

De rode draad in dit blog en ons eerste blog over misverstanden over gitaar spelen is dat er een hele hoop fabels, mythen en misverstanden zijn over gitaar spelen, waardoor het lijkt alsof je flink moet afzien om iets te kunnen bereiken. Je moet eerst lijden voordat je succes behaalt, dat idee. Maar het mooie van een muziekinstrument bespelen is dat er geen ‘moeten’ zijn. Je mag beginnen met het instrument dat je wilt en je leeftijd of je portemonnee hoeft daar geen beslissende factor in te zijn. Je hoeft niet de beste te zijn, je mag hulp vragen van een gitaarleraar en het is niet verplicht om noten te lezen en te oefenen tot je vingers eraf vallen. Het enige dat telt is dat je plezier hebt in wat je doet. En dat plezier, die motivatie, dat is het enige wat je nodig hebt om gitaar te leren spelen.

Hopelijk heb je wat aan de tips gehad uit deze 2 blogs over “misverstanden over gitaarspelen”. Vind je dit artikel interessant? Deel het dan op je Facebookpagina of via Twitter. Hebben we nog tips gemist of weet je zelf nog misverstanden over gitaarspelen? Laat het hieronder weten in de comments!

4 comments
 1. Ik zou het ook graag leren, mijn man speelt al gitaar en zegt inderdaadat ik dan veel moet oefenen tot ik eelt op de vingers heb….? Maar ik wil gewoon heel relax op mijn manier doen…dus heb veel aan jullie tips. Dank je Yvonne

  Beantwoorden
  1
  • Hoi Yvonne, dat is leuk om te horen!
   Als je gitaar wilt leren spelen dan zul je inderdaad goed moeten oefenen. Het is belangrijk dat je regelmatig de gitaar pakt. Heb je een volle agenda, dan is een kwartier per dag prima om mee te beginnen (langer is natuurlijk altijd goed). Nog belangrijker is de manier waarop je oefent. Succes met het gitaar leren spelen en mocht je hulp nodig hebben, dan ben je altijd welkom.

   Beantwoorden
   1
 2. Zeer motiverend,…Stephan.✌

  Beantwoorden
  2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button