5 misverstanden over gitaar spelen – deel 1

gitaar spelen misverstandenEr zijn veel misverstanden over gitaar spelen. Dat je per se moet beginnen met een akoestische gitaar i.p.v. een elektrische. Of dat je na een bepaalde leeftijd niet meer kunt leren gitaar spelen. Of andersom, dat gitaar spelen te moeilijk is voor kinderen. Dit soort misverstanden weerhoudt mensen er vaak van om de gitaar te pakken, wat ontzettend jammer is. Want wie weet is gitaar spelen wel je roeping! Daarom ontkrachten we in dit blog 5 veelgehoorde misverstanden over gitaar spelen.

#1: Je moet een geboren talent zijn

Veel mensen denken dat ze zo’n beetje met een gitaar in hun handen geboren moeten zijn om een leuk stukje te kunnen leren pingelen. We kunnen je meteen geruststellen: dat is onzin. Of je gitaar kunt leren spelen hangt namelijk grotendeels af van of je goed oefent en in mindere mate van of je een muzikaal wonderkind bent. Zelfs gitaarhelden als Steve Vai, Mark Knopfler, Kirk Hammett en Eric Clapton bijvoorbeeld hebben kei- en keihard moeten werken en veel tijd moeten investeren om op het niveau te komen waar ze nu zijn. Kortom: oefening baart kunst, of je nou supergetalenteerd bent of niet: gedrevenheid en doorzettingsvermogen zal vroeg of laat z’n vruchten af werpen.

#2: Je moet jong zijn om gitaar te leren spelen

Gitaar-misverstand nummer 2 is dat oudere mensen geen gitaar kunnen leren spelen. Dit is absoluut niet waar. Het standaard beeld is dat je als zesjarige moet beginnen met gitaar spelen omdat je op die leeftijd snel informatie opneemt en het dus sneller zou leren. Maar de praktijk wijst uit dat oudere mensen net zo goed en net zo snel gitaar kunnen leren spelen als hun jongere ‘collega’s’. Je leert de gitaarskills namelijk vooral te beheersen door vaak en met grote regelmaat te oefenen en dat geldt voor gitaristen van alle leeftijden.

#3: Je moet noten kunnen lezen

Het idee van noten lezen schrikt mensen vaak af, maar gelukkig is dit nergens voor nodig. Je kunt namelijk prima gitaar leren spelen aan de hand van tablatuur, oftewel tabs. Tabs zijn, net als noten, een manier om muziek op te schrijven, maar dan wat eenvoudiger en daarmee ook toegankelijker. Ideaal voor beginnende gitaristen dus die zich (nog) niet willen wagen aan noten lezen of voor wie even snel die geweldige riff of solo wil leren zonder enige kennis van het notenschrift.

In dit blog lees je meer over gitaartabs, noten lezen en de onderlinge verschillen.

#4: Je moet elke dag een paar uur oefenen

Natuurlijk is oefenen belangrijk als je een goede gitarist wilt worden. Maar dat je elke dag een paar uur zou moeten oefenen om gitaar te leren spelen, is echt een misverstand. Het is vooral belangrijk dat je regelmatig oefent, bijvoorbeeld iedere dag of om de dag, en dan is 20 minuten tot een half uur per keer een goede richtlijn. Maar als je helemaal opgaat in je spel, mag je er natuurlijk ook een paar uur van maken! Hoe dan ook, onthoud dat er bij gitaar leren spelen geen ‘moeten’ bij is. Het is een hobby en dat doe je voor je plezier en dat wil je natuurlijk graag zo houden.

gitaar fabels

Lees hier meer over effectief gitaar oefenen.

#5: Je moet beginnen met een akoestische gitaar

Veel mensen denken dat elektrisch gitaar spelen moeilijker is dan akoestisch en dat ze daarom het beste kunnen starten met een akoestische gitaar. Ook dit is niet waar; een elektrische gitaar en een akoestische gitaar lijken op elkaar maar zijn in feite twee verschillende instrumenten. Als je bijvoorbeeld heavy metalriffs wilt leren spelen en geweldige gitaarsolo’s wilt leren spelen, dan heb je weinig aan een akoestische gitaar en kun je beter gewoon gelijk starten met een elektrische gitaar. Wil je popnummers en singer-songwriterliedjes spelen, dan is een akoestische of Spaanse gitaar vaak weer meer geschikt. Kortom, kijk vooral naar wat voor muziek je wilt spelen en kies op basis daarvan het instrument waarmee je wilt leren gitaar spelen. Het is wel een feit dat de nylonsnaren van een akoestische gitaar prettiger (lees: minder stug) aanvoelen aan je vingers en dat is ook vaak een reden waarom gitaristen wordt geadviseerd om te starten met een klassieke gitaar (akoestisch). Echter, deze gitaar wordt weer vooral met de vingers (fingerstyle) bespeeld, en dat moet natuurlijk net je smaak zijn.

Tot zover ons eerste blog over misverstanden over gitaar spelen! We hopen dat we wat misverstanden of onduidelijkheden bij je hebben kunnen wegnemen. Volgende week plaatsen we ‘Misverstanden over gitaar spelen – deel 2’ , met daarin onder andere het misverstand dat je een fortuin moet uitgeven aan je eerste gitaar. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van onze blogs en handige gitaar tips? Volg Rockology dan op Facebook of Instagram.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button