Top 10 gitaar weetjes

gitaar feiten, gitaarles in zevenaarDe gitaar is een van de populairste en meest bespeelde instrumenten ter wereld. Ook al speel je al jaren gitaar, er zijn een aantal feiten en bijzonderheden die veel gitaristen niet weten over de gitaar en het gitaar spelen. We hebben de 10 leukste, grappigste en meest interessante gitaar weetjes voor je op een rijtje gezet.

1. Studies hebben uitgewezen dat ongeveer 90% van de wereldbevolking rechtshandig is. Er zijn echter ook een aantal gitaar grootheden die linkshandig waren, zoals bijvoorbeeld Jimi Hendrix, Tony Iommi (Black Sabbath), Paul McCartney (The Beatles), Kurt Cobain (Nirvana), Dick Dale, Albert King, Michael Angelo Batio, en de gitaristen Robin en Ali Campbell van UB40 bijvoorbeeld.

2. De meest gebruikte gitaarakkoorden kun je onthouden aan het woord C A G E D. Duizenden, zo niet honderdduizenden bekende en minder bekende songs zijn met een (aantal van) deze akkoorden geschreven. Dit zijn ook 5 prima akkoorden om mee te starten als je gitaar wilt leren spelen. In ons gratis e-Book “Gitaar voor beginners” vind je naast een overzicht van de basisakkoorden nog veel meer tips en trucs om zelf met het gitaarspelen aan de slag te gaan. Je kunt het e-Book gratis downloaden als je Rockology een like geeft op Facebook.

3. De gitaar is een van de meest bespeelde instrumenten ter wereld, samen met de piano. De gitaar is een instrument dat in verschillende stijlen gebruikt kan worden, van rock en metal tot blues, funk, country, pop en reggae en is daarmee ook een van de meest veelzijdige instrumenten.

4. Gitaar spelen werkt stress-verlagend en is dus niet alleen leuk om te doen maar ook nog eens erg gezond. Als je muziek luistert, maar vooral als je het zelf speelt, worden er “feel-good hormonen” aangemaakt in je hersenen die voor ontspanning van lichaam en geest zorgen en je bloeddruk verlagen. Daarnaast is gitaar spelen ook goed om je motoriek te ontwikkelen

5. De meest gebruikte akkoord progressie is I-V-VI-IV. In de toonsoort G betekent dat: G-D-Em-C. In deze video zie je dat 40 bekende pop/rock hits in dit akkoordenschema zijn geschreven. Ook het bekende bluesschema (I-IV-I-V-I) is natuurlijk erg bekend.

6. Van alle gitaren die worden verkocht, zijn 7 van de 10 een strat-model. De stratocaster staat bekend om zijn gladde “solid body” met single coil pick-ups die voor een sprankelend geluid zorgen. Enkele bekende strat spelers zijn Richie Blackmore, Jeff Beck, Jimi Hendrix, Eric Clapon, John Frusciante, Rory Gallagher, Yngwie Malmsteen en Mark Knopfler.

7. Er zijn honderden bekende gitaarriffs en een top 5 van de meest bekende gitaarriffs aller tijden is natuurlijk lastig samen te stellen. Maar deze 5 riffs hebben zonder twijfel de wereld van de rock muziek veranderd:

  • Smoke On The Water (Deep Purple)
  • I can’t get no Satisfaction (The Rolling Stones)
  • Back in Black (AC/DC)
  • Smells Like Teen Spirit (Nirvana)
  • Sweet Child o’ Mine – intro (Guns ’n Roses)

8. De twee eerste (en nog steeds meest populaire) gitaarmerken die de markt veroverden waren Fender en Gibson. De gitaren van deze twee fabrikanten klinken behoorlijk verschillend en hebben talloze gitaristen waaronder Slash, Jimi Hendrix en Eric Clapton geholpen bij het creëren van hun eigen gitaargeluid.

9. Een elektrische gitaar gebruikt elektromagnetisme om geluidstrillingen van de snaren via de elementen om te zetten in een elektrisch signaal. Dit signaal gaat via de gitaarkabel naar de versterker, die het elektrische signaal vervolgens weer omzet naar een geluidssignaal dat via de speakers van de versterker hoorbaar wordt.

10. De duurste gitaar gitaar ter wereld heeft een prijskaartje van 2.7 miljoen dollar. Dit betekent dat je er ongeveer tien Lamborghini Huracans voor zou kunnen kopen. De gitaar werd verkocht op een veiling en was zo geliefd omdat er handtekeningen van niemand minder dan Jimi Page, Brian May, Keith Richards, Paul McCartney en Bryan Adams op stonden wat het een bijzonder verzamelobject maakt.

gitaarleraar in zevenaar

Vond je dit artikel interessant? Laat dan een bericht achter of deel het op Facebook! Benieuwd waarom de elektrische gitaar het coolste instrument is? Lees dan dit blog!

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button