Waarom gitaarspelen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

kind en muziekMuzikaliteit wordt ons met de paplepel ingegoten. Baby’s hebben speelgoed met geluidjes en veel peuters en kleuters kunnen gefascineerd raken van bepaalde geluiden of willen graag ergens op trommelen of met een liedje proberen mee te brabbelen. Als er door vader/moeder of andere familieleden in huis geregeld muziek wordt gedraaid, dan zal het kind in veel gevallen al een bepaalde muzikale voorkeur ontwikkelen die de basis kan leggen voor verdere muzikale activiteiten in de toekomst. Op latere leeftijd kan het zijn dat ze graag op een serieuzere manier met muziek maken bezig willen gaan en de gitaar is een perfect instrument om de eigen muzikaliteit verder te ontwikkelen. Wist je dat je al vanaf een jaar of 6 met gitaarles kunt beginnen?

Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van de ontwikkeling en de mate waarin er aandacht opgebracht kan worden om lessen te volgen en zelf thuis te oefenen. Het kan daarom per kind verschillen welke leeftijd geschikt is om met gitaarles te starten. Ben je nieuwsgierig wat je zoal leert tijdens de gitaarlessen, kijk dan op de lesinformatie pagina voor meer info.

Waarom is muziek maken zo belangrijk voor je kind?

Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind op jonge leeftijd begint met muziek maken en dat is niet voor niets. Muziek is namelijk net als sport en spel een erg belangrijk element in de ontwikkeling omdat het diverse ontwikkelingsgebieden stimuleert. Het kind leert door te luisteren, ritmische oefeningen te doen, klanken te produceren en oefent door uiting te geven aan eigen muzikale ideeën. Daarnaast draagt het in belangrijke mate bij aan de motorische ontwikkeling. Bij gitaarspelen is het met name de fijne motoriek en het bewustzijn van het eigen lichaam (houding, gebruik van vingers et cetera) dat extra getraind wordt.

En natuurlijk doet gitaar spelen ook een beroep op diverse zintuigen, denk aan: luisteren, kijken, aanraken. Muziek maken staat daarnaast ook in direct verband met het gevoel en zorgt hierdoor ook voor een stukje emotionele ontwikkeling van je kind. Daarbij wordt ook de creativiteit gestimuleerd (en ongemerkt train je daarbij ook je geheugen). Want muziek maken is niet alleen oefeningen of liedjes (na)spelen maar ook eigen ideeën tot uiting brengen en je eigen gevoel in de muziek leggen. Je ontwikkelt zogezegd je eigen speelstijl en muzikale voorkeur en dat is kenmerkend voor het kind als muzikant en als persoon.

Voor de hele kleintjes (maar natuurlijk ook voor oudere kinderen) vraagt het ook een zekere mate van concentratie en het is goed om daar op regelmatige basis mee te oefenen. Daarbij leren kinderen ook andere belangrijke (sociale) vaardigheden zoals luisteren en communiceren, observeren, nadoen en samenwerken. Kortom: gitaar spelen draagt in brede mate bij in de ontwikkeling van het kind. Muziek maakt slim! En wie weet ontdekt je kind wel een verborgen muzikaal talent en blijft het een hobby voor het leven. Wil je jouw kind aanmelden voor een gratis proefles, klink dan op deze link voor het aanmeldformulier en meld je gelijk aan voor Gitaarles in Zevenaar !

Is gitaar een goed instrument om mee te starten?

Als je kind graag muziek wil maken, een bepaalde mate van concentratie kan opbrengen en leergierig is dan is de gitaar een prima instrument om mee te starten. Bij Rockology hebben we speciale methodieken voor kleine kinderen waarbij het zeker niet nodig is om noten te kunnen lezen. Hierbij draait het vooral om het plezier in het muziek maken en het creatief bezig zijn met je instrument.

Voor de kleintjes zijn er speciale kindergitaren (½ of  ¾ modellen) die net wat kleiner zijn en dus beter bij de kleinere lichaamsbouw van je kind passen. Op latere leeftijd kan het kind overstappen op een volwassenenmodel gitaar. Voor de kleintjes zijn er niet alleen akoestische (klassieke) gitaren verkrijgbaar maar ook bijvoorbeeld elektrische gitaren of akoestische gitaren met stalen snaren. Een van de grootste fabels is dat een kind het beste kan beginnen op een klassieke gitaar. Beide zijn verschillende instrumenten die je op een andere manier bespeelt en die ook gebruikt worden voor andere muziekstijlen. Twijfel je nog tussen een akoestisch of een elektrische gitaar, dan vind je in het blog “elektrische of akoestische gitaar: waar begin je mee?” antwoord op al je vragen!

Tijdens de gitaarlessen krijgt je kind thuisopdrachten mee om zelf mee te oefenen in de eigen vrije tijd. Als ouder kun je hierin een belangrijke rol spelen ter ondersteuning bij het leerproces. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Lees dan gauw verder!

Hoe ondersteun ik mijn kind bij het gitaarspelen?

Als ouder wil je je kind graag zo goed mogelijk met alles helpen, maar niet teveel want je wilt natuurlijk niet het leerproces in de weg staan. Een kind moet zelf leren ontdekken en zelfvertrouwen opbouwen. Ondersteunen bij het leerproces is daarom wellicht een betere benaming voor het helpen van je kind bij het muziek maken. Hiervoor hoef je zelf echt geen muzikaal genie te zijn of kennis te hebben van muziek. Als ouder ben je van harte welkom om een aantal lessen samen met je kind mee te kijken en zo enige basiskennis op te doen. Op die manier weet je precies waar je kind mee bezig is en zo kun je met meer zelfvertrouwen ondersteuning bieden als je kind gaat oefenen voor gitaarles.

gitaarles voor kinderen in Zevenaar

De belangrijkste punten waar je als ouder op kunt letten als je je kind helpt met het gitaar leren spelen zijn:

  • Herhalen: Oefening baart kunst! Oefeningen blijven herhalen is de sleutel tot het aanleren van nieuwe dingen en jij kunt je zoon of dochter hierin stimuleren.
  • Langzaam oefenen: in het leerproces is het belangrijk dat je kind goed begrijpt wat hij of zij moet doen. Door langzaam te oefenen begrijpt je kind het beter en kunnen ze ook sneller nieuwe dingen leren.
  • Lezen en begrijpen: nadoen is vooral in het begin leuk en makkelijk. Maar uiteindelijk wil je wel dat je kind ook zelf de oefeningen begrijpt en ze uit het boek kan lezen. Stuur hier op aan en laat je kind zoveel mogelijk zelf begrijpend lezen.
  • Houding: Let op een goede houding en benoem dit. Tijdens de gitaarlessen krijgt het kind gerichte feedback op de houding. We letten er goed op dat je een goede speelhouding en -techniek ontwikkelt en je kunt je kind hier aan helpen denken.
  • Motiveren: Heeft je kind een keer niet zo’n zin om te oefenen, dan kun zorgen voor een stukje extra motivatie. Vraag bijvoorbeeld wat je kind zoal geleerd heeft de laatste tijd en of hij/zij iets kan laten zien of uitleggen. Vaak vinden kinderen het ontzettend leuk om dit te doen en dat zorgt ervoor dat de zin om te spelen vaak snel weer terug is.
  • Zorgen voor goed materiaal: Om gitaar te leren spelen hoef je echt geen fortuin uit te geven aan je eerste instrument. Een eenvoudige beginnersgitaar heb je al voor een prikkie en dat is prima om de eerste stappen in muziekland op te maken. Als ouder faciliteer je je kind in de middelen voor een goede gitaar. Bij Rockology geven we studenten (en ouders/verzorgers) graag advies voor de aankoop van een eerste (of andere) gitaar.

Loopt je kind tegen bepaalde problemen aan met het gitaar oefenen? Zijn er vragen? Schrijf ze op en tijdens de gitaarlessen kunnen we hier uitgebreid aandacht aan besteden. Als ouder ben je ook altijd van harte welkom om lessen bij te wonen van je kind. Op die manier kun je het leerproces volgen en wie weet steek je er zelf ook nog wat van op.

Gitaarles met de Gelrepas

Is je kind in het bezit van een Gelrepas, dan kan hij of zij al vanaf € 90,- een gitaarcursus volgen bij Rockology. Je kunt natuurlijk ook samen met je zoon of dochter duo-gitaarlessen komen volgen, met of zonder de Gelrepas. Wil je weten of je recht hebt op een Gelrepas of wil je de Gelrepas aanvragen? Op onze website vind je alle informatie over gitaarles met de Gelrepas in Zevenaar. Ook jongeren en volwassenen die een Gelrepas hebben kunnen gitaarles volgen met flinke kortingen!

Vond je dit artikel interessant? Delen wordt gewaardeerd! Volg Rockology gitaarles Zevenaar op Facebook!

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button