Writer’s block: zo kom je er vanaf!

Een writer’s block: iedere creatieve geest krijgt er vroeg of laat mee te maken. Of je nu schrijver, kunstenaar of muzikant bent; we kennen allemaal de momenten waarop de inspiratie ver te zoeken is. Als je creativiteit letterlijk geblokkeerd is dan heb je last van een writer’s block. Dit (tijdelijke) verlies van inspiratie kan er toe leiden dat je gedurende aanzienlijke tijd niets naar wens kunt schrijven. Een writer’s block kan enkele uren duren, maar in het ongunstigste geval ook jaren. Op zo’n moment probeer je de situatie (vaak krampachtig) te veranderen, wat in veel gevallen de blokkade niet opheft maar vaak juist versterkt. De situatie is lastig te veranderen, met alle frustraties van dien. De vraag is: hoe pak je een schrijversblok aan zodat je creativiteit weer gaat vloeien? Deze tips zijn het proberen waard!

Het belangrijkste is dat je eerst de achterliggende oorzaak van je writer’s block, namelijk een negatief denkpatroon, aanpakt. In onderstaande video wordt er uitgelegd uit hoe je dit doet.

Het sleutelwoord bij de aanpak van een writer’s block is verandering. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van zaken die je kunt veranderen zodat je in de meeste gevallen snel weer op je oude creatieve level komt.

Lenen

Luister eens naar andere muziek dan je gewoonlijk doet. Luister naar de songstructuren, de manier waarop melodieën en akkoordenschema’s gebruikt worden, drumritmes of zanglijnen en kijk of er iets is dat je kunt “lenen”. Sleutel aan het nieuwe idee en maak er je eigen ding van dat past bij jouw stijl.

Outside the box-denken

Een ding is zeker als je een writer’s block hebt: op de huidige manier zul je jouw kostbare inspiratie niet 1-2-3 terugkrijgen. Zorg daarom voor verandering en het “outside the box-denken” is een prima methode hiervoor. Kijk welke bestaande (belemmerende!) denkpatronen je hebt als het gaat om het schrijven van riffs, solo’s, melodieën of teksten en gooi deze 180 graden om. In het begin zal het onwennig aanvoelen maar naar verloop van tijd kunnen er geweldige ideeën ontstaan.

Loslaten

Wie eenmaal een writer’s block ervaart zal dit moeilijk kunnen loslaten. Je gaat je nog steviger vastbijten en er moet kost wat kost een nieuw idee komen dat goed is. Een van de grootste misverstanden over gitaar spelen is dat je altijd inspiratie moet hebben. Dat is zeker niet het geval, want ook veel bekende artiesten, waaronder ook veel goede gitaristen hebben in het verleden vaak last gehad van een writer’s block of periodes met weinig inspiratie. In veel gevallen werkt dit juist averechts dus probeer daarom dit gevoel los te laten om frustraties te voorkomen. Ga eens jammen, speel je favoriete nummers mee of waag je eens aan een compleet nieuw nummer of andere muziekstijl. Op deze manier stel je jezelf weer open voor verandering en juist dan zal de creativiteit eerder zijn weg terug vinden.

Inspiratie is overal

Als gitarist zul je nieuwe ideeën uit andere muziek, en dan met name gericht op jouw instrument, halen. Laat je echter niet teveel beperken hierin en probeer overal inspiratie uit te halen. Behalve de briljante ideeën die je soms kunt ontdekken in andere muziekstijlen, kun je ook tijdelijk eens bezig gaan met andere kunstvormen zoals literatuur, film of schilderen. Hoe zweverig het misschien klinkt: iedere ervaring roept gevoelens op en die kunnen weer leiden tot nieuwe ideeën en nieuwe inzichten die je als gitarist kunt toepassen.

Verander je werkomgeving

Schrijven in je eigen werkruimte kan naar verloop van tijd voor een sleur zorgen. Ga er op uit en kies eens tijdelijk een nieuwe werkomgeving waarin je aan nieuwe muziek gaat werken. Pak je gitaar en ga bij een vriend op bezoek, ga in de tuin zitten of pingel wat terwijl je naar een hersenloze tv serie kijkt.

Ga op les

Zoek een inspirerende gitaarleraar die je helpt om jouw creativiteit weer op gang te brengen. De kans is groot dat je leraar ook ooit een writer’s block heeft gehad en hij kan je daarom waardevolle tips, oefeningen en ideeën geven om jouw writer’s block aan te pakken. Ben jij opzoek naar een gitaarleraar in Zevenaar die je kan helpen om je muzikale creativiteit verder te ontwikkelen? Vraag vandaag nog vrijblijvend een gratis proefles aan zodat je in no-time weer lekker aan de slag kunt.

Writer’s block? Geef niet op!

Het klinkt afgezaagd maar blijf vooral spelen, schrijven en componeren. Gooi je de handdoek in de ring dan weet je zeker dat je niet meer zult geniet van de muziek zoals voorheen. Met bovenstaande tips en de ondersteuning van een goede gitaarleraar pak je een writer’s block gericht aan! Blijf schrijven en de inspiratie volgt vanzelf. Het gezegde “een goed nummer laat zichzelf schrijven” spreekt in deze voor zich.

Als afsluiter kun je hier nog een aantal inspirerende uitspraken van bekende muzikanten lezen om je writer’s block aan te pakken. Veel succes!

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button