Gitaar oefenen: haal in 5 stappen het meeste uit je oefensessies

Wil jij gitaar leren spelen maar kom je er maar niet aan toe om te oefenen? Vind je thuis gitaar oefenen saai, of heb je er niet de discipline of de tijd voor? Dan wordt het tijd om het gitaar oefenen leuk te gaan maken! Want ja, gitaar leren spelen is natuurlijk niet iets wat je zomaar even doet. Hoe veel talent je ook hebt, je moet echt tijd en energie investeren in het aanleren van technieken en het ontwikkelen van jouw eigen speelstijl. Daarom zetten we in dit blog 5 stappen op een rijtje om het gitaar oefenen te structureren zodat je het meeste uit je oefensessies haalt!

Stap 1: Bedenk wat je precies wilt oefenen

Pak een papiertje en schrijf op wat je uiteindelijk wilt bereiken met het gitaar oefenen. Wil je een liedje van je favoriete band kunnen naspelen? Of wil je je eigen nummers gaan schrijven? Het maakt niet uit wat het is, als jij het graag wilt, dan is dat je hoofddoel! Schrijf dit op en bedenk vervolgens hoe je jouw doel kunt halen. Welke technieken moet je hiervoor leren? Welke vragen wil je nog stellen aan je gitaarleraar? Schrijf dit allemaal op, zo heb je duidelijk op een rijtje wat je wilt.

Vervolgens ga je kijken naar wat je al kunt en wat je nog moet leren. Hier maak je ook een lijstje van. Zo kun je gericht de dingen gaan oefenen die je dichter bij je hoofddoel brengen. Hang je lijstje voor het gitaar oefenen ergens op waar je het vaak ziet. Iedere keer als je een akkoord, een techniek of wat anders onder de knie hebt, vink je dit af op je lijstje. Zo zie je je hoofddoel steeds dichterbij komen en blijf je gemotiveerd.

Stap 2: Maak een oefenschema

Heb je er moeite mee om elke dag je gitaar te pakken? Of speel je wel elke dag gitaar maar blijf je hangen in eindeloos pingelen? Dan is een oefenschema wat voor jou! Het inplannen van het gitaar oefenen klinkt in eerste instantie misschien saai en ongeïnspireerd, maar voor veel mensen is dat stukje structuur precies wat ze nodig hebben. En als je het op de juiste manier aanpakt, maak je gitaar oefenen op deze manier zelfs extra leuk, omdat je steeds sneller vooruit gaat.

gitaar oefenen tips

Bedenk in eerste instantie hoe veel tijd je per week kunt besteden aan gitaar oefenen. Wees hier 100% eerlijk in en plan niet elke dag 2 uur in als je diep van binnen weet dat je daar toch nooit aan toe gaat komen. Plan bijvoorbeeld iedere dag 20 minuten oefenen in, of een half uur per twee dagen. Kijk vervolgens naar je doelenlijstje voor het invullen van die tijd; op maandag ga je bijvoorbeeld aan de gang met techniek nummer 1, op woensdag met wat akkoorden en op vrijdag met techniek nummer 2. Zo doe je niet iedere keer hetzelfde en blijft je halve uurtje gitaar oefenen leuk. Zo kun je zelfs gitaar leren spelen als je een druk leven hebt.

Vind je het lastig om zelf een oefenschema te maken? Weet je niet waar je moet starten? Een goede gitaarleraar bij jou in de buurt kan je hierbij helpen, zodat jij je volledig kunt richten op het oefenen.

Stap 3: Gitaar oefenen; zoek naar afwisseling

En daarmee komen we bij tip 3: afwisseling! Het is behoorlijk gekmakend om je blind te staren op dat ene akkoord dat je net niet goed kunt pakken. Laat staan dat je er 3 dagen per week mee bezig bent en je nog geen vooruitgang ziet. Dus: doe dat jezelf niet aan en wissel af met wat je oefent! Werk bijvoorbeeld op de eerste dag van je schema aan een doel dat je moeilijk vindt. Geef dit doel je volle aandacht. Lukt het? Mooi! Lukt het nog niet? Bedenk dan dat je er later weer mee aan de slag gaat. De volgende oefensessie besteed je aan een doel waar je minder moeite mee hebt. Zo houd je de balans tussen ‘moeilijke’ en ‘makkelijke’ doelen en krijg je regelmatig nieuwe dingen onder de knie, waardoor je enthousiast blijft.

Die afwisseling kun je trouwens ook goed gebruiken als je bezig bent met een ‘moeilijk’ doel. Krijg je een bepaalde speeltechniek niet onder de knie, ga dan kijken in welke (bekende) nummers deze gebruikt wordt en doe eens een poging om deze nummers na te spelen. Door deze andere manier van gitaar oefenen kijk je ineens op een heel andere manier naar dat ‘lastige’ doel.

Stap 4: Houd je doelen in het oog

Gitaar leren spelen is een proces waar je eigenlijk eindeloos mee door kunt gaan. En dat is ook hartstikke leuk, zolang je je doelen maar in het oog houdt. Als je je doelen opschrijft en ze afvinkt wanneer je ze behaalt (zoals bij stap 1), dan zie je een steeds duidelijkere vooruitgang in je gitaarspel en merk je dat je echt toe aan het werken bent naar je hoofddoel. En daardoor zul je extra vaak willen oefenen! Het volgen van een lesmethodiek kan ook prettig zijn omdat je dan geen belangrijke leerstof mist en alles in kleine stapjes leert.

Stap 5: Bouw ook tijd in om gewoon lekker te spelen

De kern van dit hele verhaal is dat je niet als een kip zonder kop aan de gang moet gaan, maar dat je je juist bewust moet zijn van hoe je het meeste uit je oefensessies haalt. Op die manier kun je gitaar oefenen zoals dat bij jou past en zo ga je ook het snelste vooruit. Maar gitaar spelen moet natuurlijk ook leuk blijven en daarom is het belangrijk dat je af en toe de tijd neemt om een beetje te pingelen en om liedjes te spelen die je ALLANG kent, maar waar je gewoon blij van wordt. Ook van een beetje rommelen met je gitaar word je een betere gitarist! Je ontwikkelt hiermee namelijk je creativiteit en ook je muzikale gevoel. In dit blog lees je nog meer gitaartips.

Wat is jouw ultieme gitaardoel? En hoe gaat het bij jou met gitaar oefenen? Ben je een echte ‘die hard’ of toch niet? Laat het weten in de comments!

Tip: een gitaarleraar kan je helpen bij het halen van je gitaardoelen. Het is ten eerste prettig om face-to-face met iemand te praten over je doelen en ten tweede kan een leraar zijn lessen toespitsen op wat jij graag wilt leren.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button