Gitaar leren spelen: maak een goede start in 4 stappen

gitaar leren spelen: tips voor absolute beginnersIs gitaar leren spelen is al jaren een van je grootste dromen? Wil je die geweldige gitaarpartijen of solo’s van jouw favoriete artiesten kunnen meespelen? Of misschien zelfs wel eigen muziek gaan schrijven en optreden met een band? Wellicht zeg je al jaren tegen jezelf dat je ooit gitaar wilt leren spelen maar is het er tot op de dag van vandaag nog niet van gekomen. Te weinig tijd? Maak er tijd voor vrij! Te moeilijk? Daar kom je op maar 1 manier achter en dat is gewoon beginnen! Gitaar leren spelen is leuk en daar heb je een heel leven lang plezier van. Maar waar begin je met gitaar spelen? In 4 stappen kun je goede start maken want dat is namelijk erg belangrijk!

Stap 1: Een gitaar aanschaffen

Je heb het besluit genomen en je wilt er helemaal voor gaan: je gaat gitaar leren spelen. Een van de eerste vragen die dan op je af komt is, welke soort gitaar wil ik? Je kunt voor een de warme klanken van een klassieke (Spaanse) akoestische gitaar gaan of voor de helder klank van een Western gitaar die meer geschikt is voor het spelen van popmuziek, rock en country. Een gitaar kiezen is allereerst iets persoonlijks. Welk geluid vind je het mooist en welke muziek wil je gaan spelen? Welke kleur van de gitaar spreekt je het meeste aan en wat is je budget? Vind je het lastig om een goede keuze te maken? Hieronder staan een aantal populaire gitaren waar je als beginnend gitarist zeker een tijd mee voort kunt.

beginners gitaar kopen

Western (steelstring) gitaar

Western gitaar

Fender is al jaren een begrip in de muziekwereld. Dit Amerikaanse bedrijf is groot geworden door gitaristen zoals Jimi Hendrix, Eric Clapton en Stevie Ray Vaugh en is al jaren een van de meest populaire gitaarmerken ter wereld. Dit Fender westerngitaar starterspakket wordt geleverd met een leuke beginnersgitaar (verkrijgbaar in verschillende kleuren, o.a. zwart). Bij deze complete set krijg je ook een handig stemapparaat om je gitaar snel een eenvoudig mee te stemmen, een gitaarband zodat je ook staand kunt spelen, 3 plectrums en een extra set snaren zodat je een tijdje vooruit kunt.

Klassieke (Spaanse) gitaar

Klassieke gitaar

Spreekt een Spaanse gitaar je meer aan? Wil je eerst proberen of gitaarspelen je wel ligt en wil je er vooral in het begin niet teveel geld aan uitgeven? De LaPaz klassieke gitaar beginnersset (4/4 volwassenen model) heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en is een goede keuze voor startende gitaristen. Wil je liever gelijk iets meer uitgeven voor een gitaar die kwalitatief ook beter is, dan is de Fender C100 beginnersset ideaal voor beginners.

Er zijn ook speciale kindergitaren verkrijgbaar die kleiner zijn. Het 3/4 model klassieke gitaar van Gomez is erg populair en is een prima instrument om gitaar mee te leren spelen.

Elektrische gitaar set

Elektrische gitaar

Ga je voor scheurende gitaren en wil je solo’s en gitaarriffs leren spelen van jouw favoriete bands? Speel je het liefste (hard)rock, blues, punk of metal? Dan is de elektrische gitaar een goede keuze. Elektrische gitaarsets zijn over het algemeen iets duurder omdat je ook een versterker nodig hebt. Deze elektrische gitaar set voor beginners van het merk Squier (onderdeel van Fender) is erg populair en biedt je alles wat je nodig hebt om een goede start te maken. Je krijgt er namelijk een versterker bij, maar ook een kabel, plectrums, stemapparaat, gitaarband, een set snaren en een tas om je gitaar in te vervoeren.

De meeste gitaren, zowel elektrisch als klassiek en western, zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en vaak ook los of als complete starters set. Bestel je een gitaar online en bevalt deze niet, dan kun je ‘m doorgaans nog binnen de zichttermijn retour sturen of ruilen.

Stap 2: Goede lesboeken

Er zijn ontzettend veel goede en ook minder goede lesboeken voor akoestische en elektrische gitaar verkrijgbaar. Het kan daarom lastig zijn om de juiste te kiezen. De Beginnerscursus gitaar is een prima boek om mee te starten als je een slaggitaar wilt leren spelen op een elektrische gitaar of Western gitaar. Het Basisboek voor gitaar is erg geschikt voor beginnende gitaristen die fingerstyle (met de vingers tokkelen) gitaar willen leren spelen. Daarnaast zijn er ook, met name voor gevorderde gitaristen lesboeken in verschillende speelstijlen zoals blues, country, rock, en metal. Tijdens een kennismakingsles kunnen we bepalen welk lesboek en welke lesmethode het beste aansluiten bij jouw wensen.

Stap 3: Welke accessoires heb je nodig?

Als gitarist heb je meer nodig dan alleen een gitaar. Ga je klassiek fingerstyle gitaar spelen, dan is een voetenbankje nodig. Wil je met voornamelijk slaggitaar gaan spelen dan kun je ook een plectrum gebruik. In het blog 15 must-have gitaar accessoires staan de belangrijkste benodigdheden voor gitaristen uitgelegd. Natuurlijk heb je ze niet allemaal nodig, maar een setje snaren, een gitaarstandaard en een tas zijn natuurlijk wel erg handig.

Stap 4: Gitaarles nemen

Veel beginnende gitaristen zullen als eerste op YouTube gitaarlessen gaan opzoeken als ze gitaar leren spelen. Mijn ervaring is dat vrijwel iedereen hier snel van terugkomt. Veel online gitaarlessen zijn in het Engels. Vaak zijn de lessen nog te moeilijk en gaat het allemaal te snel om het goed te kunnen volgen en tegelijk mee te spelen. Ook is de kwaliteit van het gratis aanbod op internet erg wisselend. En je wilt je natuurlijk niet suf oefenen en er een tijd later achter komen dat je een verkeerde techniek hebt zitten oefenen. Afleren is namelijk veel lastiger is dan nieuwe dingen aanleren.

rockology

Samen met een gitaarleraar kun je op een goede manier aan de beginnersfouten op gitaar werken en een goede basis leggen. Je zult merken dat er veel vragen zullen ontstaan als je begint aan het gitaarspelen. Ook zul je geregeld tegen problemen aanlopen en een goede gitaardocent helpt je om hier aan te werken. Op die manier blijf je gemotiveerd want gitaarles geeft je ook een stok achter de deur om wekelijks te blijven oefenen. Tijdens mijn gitaarlessen richt ik me voornamelijk op de wensen van de student. Welke muziekstijl wil je graag leren spelen? Op welke manier wil je gitaar leren spelen (lesboek of niet, noten of tabs/akkoorden, et cetera). Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet, zodat gitaarspelen een leuke hobby wordt en blijft! Op de les informatie pagina vind je meer info over de gitaarlessen bij Rockology.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button