Nummers instuderen op gitaar: 5 essentiële tips

Gitaarles Zevenaar, Akoestische gitaarles in Didam,Elektrische gitaarles Westervoort Gitaarleraar DuivenBen jij begonnen met gitaar spelen omdat je je favoriete gitaarsongs wilt leren spelen? Of zit je al eeuwen te zwoegen om die mooie solo of dat ene loopje in de vingers te krijgen? Nummers instuderen op je gitaar kan een lang proces zijn, maar je kunt het een stuk gemakkelijker maken voor jezelf door eens te sparren met een ervaren gitaarleraar of door zelf écht gestructureerd aan de slag te gaan. In dit blog geven we je 5 essentiële tips voor het instuderen van nummers op gitaar. Volg deze tips en we garanderen je dat je spel sneller vooruit gaat!

Negen van de tien studenten die gitaarles nemen bij Gitaarschool Rockology in Zevenaar geven aan dat ze nummers instuderen lastig vinden. Sommigen lopen stuk op een lastige solo, anderen zien wel vooruitgang maar vinden het te langzaam gaan en weer anderen vinden het moeilijk om thuis de motivatie te vinden om op een lied, riff of solo te oefenen. Heb jij hier ook last van? Dan is dit blog voor jou, want met onze tips leer je het nummers instuderen gestructureerd aan te pakken, zodat je sneller leert en gemotiveerd blijft.

Gitaarnummers instuderen

Ga je aan de slag met gitaarliedjes oefenen, dan kun je vast wat hulp gebruiken. Dit zijn onze tips:

1. Start langzaam
2. Verdeel je nummer in stukjes
3. Herhalen, herhalen, herhalen
4. Laat de bladmuziek los
5. Neem voldoende rust

Tip #1: start langzaam

Een probleem waar veel beginnende gitaristen tegenaan lopen is dat ze het nummer van hun keuze niet op het goede tempo kunnen spelen. Dat kan frustrerend zijn, want zo klinkt het natuurlijk niet als het origineel! Onze tactiek: start langzaam. Pak een stukje van een paar noten en speel dit ontzettend langzaam, terwijl je goed kijkt naar de vingers van je handen en hoe je ze gebruikt. Zorg ervoor dat je bewegingen zo strak en zo minimaal mogelijk zijn (dus neem bij akkoorden overpakken de kortste/makkelijkste weg). Doe dit totdat je het stukje in je vingers hebt. Ga dan het stukje steeds sneller spelen, tot je het juiste tempo te pakken hebt.

Tip #2: werk in stukjes

Het gemakkelijkste is om je nummer ‘in stukjes te hakken’ en het zo in etappes in te studeren. Begin met de eerste noten van het nummer of met de solo en oefen zo’n stukje net zo lang tot je het onder de knie hebt. Ga daarna door met het volgende stukje. Je maakt deze stukjes natuurlijk zo groot of klein als je zelf prettig vindt. Op deze manier voorkom je dat je steeds het hele nummer gaat zitten spelen, steeds bij hetzelfde deel vastloopt en steeds opnieuw moet beginnen. Dat is namelijk ontzettend demotiverend! Ook als je het nummer al bijna ingestudeerd hebt maar je toch vastloopt, is dit een handige techniek; isoleer het gedeelte waar je moeite mee hebt, oefen dit en ga pas verder als je het in de vingers hebt. In praktijk is dit de snelste en meest effectieve manier voor het oefenen van gitaarnummers.

gitaarnummers instuderen

Tip #3: herhalen, herhalen, herhalen

Deze tip ligt in het verlengde van de vorige twee. Pak een stukje van je nummer en herhaal het net zo lang tot je het goed kunt spelen. Experimenteer hier ook mee; zet het nummer bijvoorbeeld aan op je telefoon of computer en speel mee om de ‘feeling’ erbij te krijgen. Of, voor als je al aardig op weg bent: probeer het nummer te spelen zonder naar de tablatuur of naar je vingers te kijken; speel gewoon zo goed als je kunt en voel de muziek echt. Op deze manier leer je je nummer door middel van herhaling, maar wordt het niet saai.

Tip: lees hier hoe je meer uit je oefensessies haalt.

Tip #4: laat de bladmuziek los

Als je het gevoel hebt dat je het nummer bijna kunt spelen, probeer dan ook eens zonder de bladmuziek of tablatuur te spelen. Zo voorkom je dat je te veel aan je bladmuziek blijft hangen en je je nummer als puntje bij paaltje komt niet uit je hoofd kunt spelen. Maar hoe doe je dat, je bladmuziek loslaten? Simpel: oefen een stukje van je nummer tot je het goed beheerst. Speel het stukje dan door met je ogen dicht, terwijl je in je hoofd je gitaarhals en je vingerzettingen visualiseert. Dit is ook een handige truc voor als je ooit live gaat spelen; als je dit kunt visualiseren, sta je niet met je mond vol tanden als het licht op het podium een keertje uitvalt!

Tip #5: neem voldoende rust

Bij het instuderen van een nummer op gitaar is het belangrijk dat het oefenen je niet gaat tegenstaan. Dus wees niet bang om even een pauze te nemen als het niet zo lekker gaat. Op die manier kunnen je hersenen ook beter verwerken wat je net allemaal geleerd en geoefend hebt. Loop bijvoorbeeld een blokje om, speel een spelletje op je telefoon, kijk een aflevering van je favoriete serie… het belangrijkste is dat je even ontspant. Als je daarna weer aan de slag gaat met de gitaar zul je zien dat je weer met een frisse blik naar je nummer kunt kijken en weer sneller vooruit gaat.

We hopen dat je wat hebt aan deze tips! Speel je toch liever onder begeleiding van een leraar, neem dan gerust contact op met Rockology Gitaarles Zevenaar voor een gratis proefles. Heb je een Gelrepas? Kijk dan op onze website onder het kopje “Gelrepas”! Vond je dit blog waardevol? Delen wordt enorm gewaardeerd!

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button