4 praktische tips voor beginnende gitaristen

Het staat al jaren op je verlanglijstje: gitaar leren spelen! Maar als de gitaar eenmaal aangeschaft is dan komen veel starters niet verder. Je pakt de gitaar, speelt wat en zet ‘m na tien minuten weer in de hoek. Frustratie en teleurstelling komen om de hoek kijken en doen afbreuk aan je zelfvertrouwen. Want waar moet je beginnen met gitaarspelen en hoe kom je er verder mee? Veel technieken zijn nog te lastig of de nummers die je graag wilt kunnen spelen zijn te snel en te moeilijk. Herken je dit? Lees dan gauw verder want met deze eenvoudige tips voor beginnende gitaristen ben je zo weer op dreef!

1. Goed gereedschap is het halve werk

Wie begint met gitaar leren spelen zal in de meeste gevallen niet gelijk een dure gitaar aanschaffen. Veel beginnersgitaren zijn prima om mee te starten maar het is goed om je gitaar toch even op een paar punten te (laten) checken om er zeker van te zijn dat de speelbaarheid je leerproces niet negatief zal beïnvloeden. Zo dient de intonatie van de gitaar in orde te zijn zodat je gitaar in elke spelpositie zuiver klinkt. De hoogte van de snaren t.o.v. van de frets (ook wel actie genoemd) moet ook in orde zijn want dit is van grote invloed op je spelcomfort én op de klank. Staan de snaren te ver van de hals dan speelt je gitaar namelijk zwaarder, maar je hebt wel minder last van bijgeluiden. Staan de snaren juist dicht bij de hals (lage actie) dan speelt je gitaar licht. Het risico is dat je last krijgt van snaren die aanlopen en dit geeft een lelijk ratelend geluid (fret buzz). De curve van de hals van je gitaar heeft hier ook invloed op en deze dient altijd iets hol te staan. Het is dus van belang dat je hier een gulden middenweg in vindt. Op internet kun je veel handleidingen hierover vinden, maar lukt het afstellen je toch niet zelf? Geen nood: bij de betere gitaarzaken in de regio of bij gitaarbouwers kun je je gitaar laten afstellen tegen een geringe vergoeding. In dit blog vind je nog 10 tips handige tips voor het kopen van je eerste gitaar.

2. Bepaal je oefenstrategie

Wie gaat beginnen met gitaar leren spelen zal al gauw tegen verschillende knelpunten aanlopen. Het is daarom goed om vooraf een oefenstrategie te bepalen die past bij je levensschema, je doelen en je mogelijkheden. Plan bijvoorbeeld een aantal vaste momenten in de week waarop je met de gitaaroefeningen aan de slag gaat. Zorg er tevens voor dat je ongestoord in een rustige omgeving kunt oefenen of speel met koptelefoon.

Gitaar leren spelen in Zevenaar
Spreek bij de start van iedere maand met jezelf af waar je aan het einde van die maand wilt staan en probeer zo gericht mogelijk naar deze doelen toe te werken. Stel kleinere doelen vast per oefensessie en houdt deze vuistregel in je achterhoofd: verdeel een oefening in behapbare stukjes, oefen deze langzaam en vervolgens achter elkaar en blijf herhalen! Met een beetje extra structuur zul je merken dat je veel sneller vooruitgang boekt!

3. Student wordt de meester

Zelfstudie is prima maar de praktijk leert dat veel aspirant gitaristen toch de structuur, ondersteuning bij het gitaar leren spelen en spreekwoordelijke ‘stok achter de deur’ nodig hebben om vooruit te komen. Zorg daarom dat je op gitaarles gaat bij een goede gitaarleraar die antwoord kan geven op al je vragen, de ontwikkeling van je speltechniek nauwlettend in de gaten houdt en die je alle kneepjes van het gitaarvak leert. Bij Rockology gitaarles Zevenaar kun je terecht voor betaalbare en professionele gitaarlessen in diverse stijlen. Ik help je graag om jouw gitaardroom te verwezenlijken!

4. Gitaar leren spelen begint met motivatie

Niet willen is vaak niet kunnen: zo luidt het alom bekende gezegde. Dingen die moeilijk zijn (zoals veel gitaarles oefeningen bijvoorbeeld) zorgen er vaak voor dat de motivatie tot een niveau daalt waarop de gitaar in de hoek verdwijnt. Zorg er daarom voor dat je plezier blijft houden in het gitaar leren spelen en wees niet te veeleisend. Rome is ook niet in één dag gebouwd en zoals met veel dingen in het leven vraagt ook gitaar leren spelen veel geduld: iets waar hij bij de man in onderstaande video duidelijk aan ontbreekt.

Wees je bewust van iedere vooruitgang die je boekt, hoe klein deze ook is. Speel naast de oefeningen tussendoor ook gerust je favoriete riffs of songs, want zo hou je het boeiend voor jezelf. Een goede gitaarleraar zal je “guitar-wise” ook altijd proberen uit te dagen en motiveren.

Ben je enthousiast geworden en wil je ook gitaarles in Zevenaar?  Laat het ons weten. Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en leuke gitaartips? Volg Gitaarschool Rockology op Facebook, Twitter of Instagram. Veel succes met oefenen!

0 comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button