4 praktische tips voor beginnende gitaristen

Het staat al jaren op je verlanglijstje: gitaar leren spelen! Vol goede moed bestel je jouw eerste gitaar en je start met oefenen. Maar als de gitaar eenmaal aangeschaft is dan komen veel starters niet verder. Je pakt de gitaar, speelt wat en zet ‘m na tien minuten weer weg. Frustratie en teleurstelling komen om de hoek kijken en doen afbreuk aan je zelfvertrouwen. Want waar moet je beginnen met gitaarspelen en hoe kom je er verder mee? Veel technieken zijn nog te lastig of de nummers die je graag wilt kunnen spelen zijn te snel en te moeilijk. Herken je dit? Lees dan gauw verder want met deze eenvoudige tips voor beginnende gitaristen ben je zo weer op dreef!

1. Goed gereedschap is het halve werk

Wie begint met gitaar leren spelen zal in de meeste gevallen niet gelijk een dure gitaar aanschaffen. Veel beginnersgitaren zijn prima om mee te starten maar het is goed om je gitaar toch even op een paar punten te (laten) checken om er zeker van te zijn dat de speelbaarheid je leerproces niet negatief zal beïnvloeden. Zo dient de intonatie van de gitaar in orde te zijn zodat je gitaar in elke spelpositie zuiver klinkt. De hoogte van de snaren t.o.v. van de frets (ook wel actie genoemd) moet ook in orde zijn want dit is van grote invloed op je spelcomfort én op de klank. Staan de snaren te ver van de hals dan speelt je gitaar namelijk zwaarder, maar je hebt wel minder last van bijgeluiden zoals rammelende snaren. Staan de snaren juist dicht bij de hals (lage actie) dan speelt je gitaar licht. Het risico is dat je last krijgt van snaren die aanlopen en dit geeft een lelijk ratelend geluid (fret buzz). De curve van de hals van je gitaar heeft hier ook invloed op en deze dient ook juist afgesteld te zijn. Het is dus van belang dat je hier een gulden middenweg in vindt. Op internet kun je veel handleidingen hierover vinden. In dit blog vind je nog 10 tips handige tips voor het kopen van je eerste gitaar.

2. Bepaal je oefenstrategie

Wie gaat beginnen met gitaar leren spelen zal al gauw tegen verschillende knelpunten aanlopen. Het is daarom goed om vooraf een oefenstrategie te bepalen die past bij je persoonlijke agenda, je doelen en je mogelijkheden. Plan bijvoorbeeld een aantal vaste momenten in de week waarop je met de gitaaroefeningen aan de slag gaat. Zorg er tevens voor dat je ongestoord in een rustige omgeving kunt oefenen of speel met koptelefoon.

Gitaar leren spelen in Zevenaar
Spreek bij de start van iedere maand met jezelf af waar je aan het einde van die maand wilt staan en probeer zo gericht mogelijk naar deze doelen toe te werken. Stel kleinere doelen vast per oefensessie en zorg voor structuur tijdens het oefenen:

  • Verdeel een oefening of lied in behapbare stukjes
  • Probeer de delen te onthouden
  • Oefen deze langzaam maar ritmisch!
  • Voeg de losse delen samen en oefen deze vervolgens achter elkaar
  • Blijf regelmatig herhalen!

Met een beetje extra structuur zul je merken dat je veel sneller vooruitgang boekt!

3. Student wordt de meester

Zelfstudie is prima maar de praktijk leert dat veel aspirant gitaristen toch de structuur, ondersteuning bij het gitaar leren spelen en spreekwoordelijke ‘stok achter de deur’ nodig hebben om vooruit te komen. Zorg daarom dat je op gitaarles gaat bij een goede gitaarleraar die antwoord kan geven op al je vragen, de ontwikkeling van je speltechniek nauwlettend in de gaten houdt en die je handige tips en trucs leert. Bij Rockology gitaarles Zevenaar kun je terecht voor betaalbare en professionele gitaarlessen in diverse stijlen. Ik help je graag om jouw gitaardroom te verwezenlijken!

4. Gitaar leren spelen begint met motivatie

Dingen die moeilijk zijn (zoals veel gitaarles oefeningen bijvoorbeeld) zorgen er vaak voor dat de motivatie tot een niveau daalt waarop de gitaar in de hoek verdwijnt. Zorg er daarom voor dat je plezier blijft houden in het gitaar leren spelen en wees niet te veeleisend. Hopelijk haal je voordeel uit bovenstaande tips. Gitaar leren spelen vraagt, net zoals met veel dingen in het leven, veel geduld; iets waar hij bij de man in onderstaande video duidelijk aan ontbreekt 🙂

Wees je bewust van iedere vooruitgang die je boekt, hoe klein deze ook is. Speel naast de oefeningen tussendoor ook gerust je favoriete riffs of songs, want zo hou je het boeiend voor jezelf. Een goede gitaarleraar zal je hierin ook altijd proberen uit te dagen en te motiveren.

Ben je enthousiast geworden en wil je ook gitaarles in Zevenaar? Neem dan gerust contact op. Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en leuke gitaartips? Volg Gitaarschool Rockology op Facebook, YouTube of Instagram. Veel succes met oefenen!

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button