YouTube gitaarles: ja of nee?

Wil jij graag gitaar leren spelen? En wil je vooral aan de slag gaan met gitaarfilmpjes op YouTube? Lees dan eerst even dit blog! Het is natuurlijk helemaal goed dat je zo gemotiveerd bent, maar je moet wel uitkijken dat je de juiste basis voor het gitaarspelen krijgt en helaas lukt dat vaak niet met YouTube gitaarles. In dit blog zetten we de voor- en nadelen van gitaar leren spelen via YouTube voor je op een rijtje, zodat je na het lezen een weloverwogen keuze kunt maken.

De kwaliteit van YouTube gitaarlessen

Sommige gitaar tutorials op YouTube zijn absoluut waardevol. Maar helaas is dat niet met alle tutorials het geval en het is dus echt zoeken naar een goede gitaarles op het internet. Iedereen kan tenslotte een filmpje naar de site uploaden, waardoor je er heel goede, maar ook heel slechte filmpjes vindt. En probeer als beginnende gitarist maar eens uit te vissen welke video’s de goede zijn! Pik je de verkeerde eruit, dan is de kans groot dat je jezelf een verkeerde speelhouding, verkeerde vingerzetting of een slechte techniek aanleert. Dit kan later weer leiden tot allerlei problemen (blessures bijvoorbeeld of beperkingen in je spel). Plus: je leert niet fatsoenlijk gitaar spelen! En daar kwam je toch echt voor. Wil je gitaar leren spelen, dan wil je natuurlijk gelijk een goede start maken!

Een stukje interactie

Als je gitaarles neemt bij een fysieke gitaarschool dan krijg je daar een stukje interactie met je leraar en eventueel je groepsgenoten (als je duo- of triogitaarles volgt) bij. Je leraar geeft je feedback op je gitaarspel zodat je steeds beter wordt. Je kunt samen groeien met je groepsgenoten en je denkt met elkaar mee. Lukt het niet om dat ene akkoord te pakken? Je gitaarleraar zal je helpen door nieuwe manieren, tips en methodes voor te stellen zodat het wel lukt. Deze feedback mis je allemaal als je YouTube gitaarles doet, omdat dit natuurlijk gewoon filmpjes zijn en niemand met jou meekijkt en je van feedback voorziet. Je weet dus niet of je het goed aanleert. Bovendien krijg je tijdens gitaarlessen ook waardevolle tips voor het instuderen van nummers bijvoorbeeld.

Een veelgehoorde frustratie van lessen met YouTube is dat je vaak het filmpje moet pauzeren om hetgeen in het filmpje wordt voorgespeeld zelf na te kunnen doen. En dat moet natuurlijk elke keer als je in de video iets moeilijks tegenkomt. Velen raken hierdoor de draad kwijt wat erg frustrerend is en zelfs demotiverend werkt. Tijdens gitaarles bij een leraar gaat dit allemaal op een meer ontspannen manier. Je gitaarleraar kijkt namelijk altijd mee, speelt dingen voor en let op jouw ontwikkeling zodat je jezelf 100% kunt richten op het oefenen en leren. Je hoeft je dus niet druk te maken over de inhoud van video’s, playbuttons en lessen die veelal in het Engels zijn. En begrijp je iets niet? Dan wordt het met alle plezier nog een keer uitgelegd, net zo lang tot je het 100% begrijpt!

YouTube video’s zijn ook geen maatwerk, het filmpje is voor iedereen ter wereld hetzelfde, hoe een goede of slechte gitarist je ook bent. Iets wat ik vaak hoor is dat de video’s echt te moeilijk zijn. Dit komt deels door de manier waarop de stof wordt uitgelegd (vaak in een hoog tempo, in een vreemde taal et cetera) en aan de andere kant ook doordat je zelf misschien nog niet goed kunt inschatten of de gitaarles die je wilt gaan kijken op YouTube al geschikt is voor jouw niveau. Bij Rockology bieden we gitaarlessen op maat die helemaal zijn gericht op jou als persoon. Jouw leerwensen en mogelijkheden staan centraal (en eventuele beperkingen daar houden we natuurlijk ook rekening mee).

De praktische kant van YouTube gitaarles

Een voordeel van lessen met YouTube is dat je op ieder gewenst moment aan de slag kunt gaan. Heb je ’s avonds even een uurtje tijd, dan pak je je telefoon of tablet en gitaar erbij en je bent good to go. Volg je gitaarles bij een gitaarleraar dan is dit in principe hetzelfde. Je krijgt dan namelijk thuisopdrachten mee waar je ook op ieder moment dat jou uitkomt mee aan de slag kunt gaan. Daarnaast is het in principe goedkoop om met YouTube-filmpjes te lessen en gitaarlessen kosten natuurlijk geld. We zeggen ‘in principe’, want hoewel filmpjes kijken via internet niks kost, kost het je wel weer tijd (lees: geld) als je een verkeerde tutorial uitkiest. Verkeerd leert spelen en later aan de slag moet met een gitaarleraar om alle verkeerde technieken weer af te leren daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Helaas zie ik het geregeld voorbij komen dat studenten eerst een tijdje zelf aan de slag zijn geweest met YouTube en uiteindelijk met de handen in het haar bij mij aankloppen omdat ze vastlopen, omdat ze de video’s (die veelal in het Engels zijn) niet goed kunnen bijhouden, een verkeerde techniek hebben ontwikkeld en daardoor belemmeringen ondervinden of om welke reden dan ook. Volg je gitaarles bij een gitaardocent dan hoef je je hier geen zorgen om te maken zodat jij je bezig kunt houden met wat je graag wilt doen, namelijk: gitaar leren spelen! En natuurlijk is gitaarles ook een goede stok achter de deur op momenten dat het even niet goed lukt of je even een “gitaardipje” hebt.

privegitaarles zevenaar

Zelf filmpjes kiezen vs. maatwerk van een leraar

Een ander veelgehoord argument voor YouTube gitaarles is dat je lekker kunt doen wat je zelf wilt in plaats van saaie lesboeken door te moeten ploegen. Natuurlijk kun je zelf filmpjes uitkiezen als je jezelf gitaar leert spelen via YouTube, maar bij een goede gitaarleraar heb je ook meer dan genoeg ruimte. Een goede leraar zal luisteren naar wat jij wilt leren en hoe jij dat wilt leren en zal daar ook naar handelen. Zo kijken we bij Rockology met elke leerling naar de methodiek; wil je een speciale gitaarmethodiek gebruiken of liever losse liedjes leren? Wil je noten leren lezen of met tabs of toch liever met akkoordenschema’s aan de slag? Kortom, wat wil je leren spelen en wat heb je daarvoor nodig? Plus: hoe fijn is het dat je met al je vragen en problemen omtrent gitaar leren spelen altijd bij iemand terecht kunt?!

Lang verhaal kort…

Les nemen bij een goede gitaarleraar heeft echt een toegevoegde waarde als je gitaar wilt leren spelen. Een goede leraar zal namelijk met jou gaan kijken hoe jij het beste gitaar kunt leren spelen, zal je feedback geven en bijsturen en biedt, simpel gezegd, gitaarles op maat aan. Niet iedereen leert namelijk op dezelfde manier. Dat stukje interactie krijg je niet bij YouTube gitaarles en de kans dat je minder snel leert en dingen verkeerd aanleert is daarmee een stuk groter. En alles wat je verkeerd aanleert, moet je later weer afleren en dat kost veel meer tijd! Het is dus veel fijner voor jezelf om het gewoon in één keer goed te doen en meteen te investeren in fysieke gitaarles. Woon je in de regio Arnhem – Montferland – Achterhoek? Kom dan eens een gratis proefles doen bij Rockology in Zevenaar! Zo kun je meteen zien wat een gitaarleraar allemaal voor je kan betekenen.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Call Now Button